Начало Новини Жива фасада от саксии с растения ще покрива новата сграда на MVRDV...

Жива фасада от саксии с растения ще покрива новата сграда на MVRDV в Холандия

Green Villa

Архитектурната практика MVRDV представи проект за жилищно строителство в Холандия, със зелени фасади, оформени от саксии с растения. Заедно с техния съ-архитект Van Boven Architecten, холандската практика разработва проектът с име Green Villa за местен предприемач. Триетажният жилищен блок ще следва формата на мансарден покрив на съседната сграда, но цялото му лице ще бъде покрито с гигантски редици „рафтове“, покрити със зеленина.

Green Villa

Саксийни растения, храсти и дървета с различна големина ще освежават вида на фасадата. Видовете, планирани за живата фасада, включват форситиеви храсти и жасминови растения, както и бор и брези. Допълнителни саксии ще се монтират и на покрива. Този дизайн е продължение на тенденцията за радикално озеленяване. Идеята от 90-те години за градските паркове като оазис в града е вече твърде ограничена, поради което студиото се стреми да привнесе допълнителна зеленина в този проект.

Green Villa

Растенията и дърветата помагат за да компенсираме емисиите на CO2, да охладим нашите градове и да насърчим биоразнообразието. Растенията на Green Villa ще служат още и като своеобразна „библиотека с дървета“, като всяко растение ще е обозначено с табелка с име и съпътстваща информация. Съхранената дъждовна вода ще се използва за поливане на растенията чрез сензорно контролирана напоителна система, вградена в техните саксии, за да ги поддържат зелени през цялата година.