Начало Новини Жители на „Дианабад“ на протест заради строеж до детска градина

Жители на „Дианабад“ на протест заради строеж до детска градина

protest

Родители и жители на столичния квартал „Дианабад“ се събират на сутрешен протест пред Столичната община. Протестът под надслов ”Слънце за децата” е срещу строеж в квартала, който е започнал в непосредствена близост до детска градина „Радост“.

„Строежът е факт. Докато дечицата играят, багер работи, копае дупки“, описа ситуацията Мария Ибришимова от сдружение „Зелен Дианабад“ пред БНР. Родителите искат дейностите да бъдат обезопасени, а шумът да бъде минимизиран.

Към днешна дата се копае и строежът дори няма ограда. Използва се оградата, върху която се катерят нашите деца, допълни Ибришимова.

От три години от сдружението се опитват да спрат строежа и продължават да настояват местната власт да замени частния терен с друг. Прехвърляни са били между районната администрация и централната, имали са и среща с инвеститора. „Три години ни прехвърлят между институции.“

Голяма група родители на деца от детската градина чакала осем месеца за среща с кмета на столицата Йорданка Фандъкова, след което нищо не се е променило.

Мария Ибришимова определи това време като болезнен опит, отнел много енергия и време без резултат, но посочи, че кварталът е по-обединен отвсякога.

Липсва желание да бъде защитен интересът на гражданите, на родителите, на децата, подчерта Мария Ибришимова.

„Тук има усещане за желание да бъде защитен интересът само на определени хора. И това не сме аз и вие, които ходим на работа, обикновени хора.