Начало Новини Жилищна сграда във формата на стадион

Жилищна сграда във формата на стадион

Graeme Nicholls Architects проектира сграда във формата на писта за кучешки надбягвания с червена тухлена фасада, непосредствено до футболния стадион „Иброкс“ в Глазгоу. Формата на сградата, наречена „Албион“, е вдъхновена от бившaта писта за кучешки гонки, заемала някога същия парцел, и близостта на стадиона на „Глазгоу Рейнджърс“. „Албион“ ще съдържа 160 дуплекс апартаменти разпределени в два четириетажни, U-образни блока, които са обърнати един към друг, образувайки овална форма. „Историческата и актуалната връзка със спорта в района е това, което се стремим да изразим в дизайна на новия жилищен комплекс“, сподели Греъм Никълс, основател на архитектурното студио.

В момента „Албион“ е в етап на предварително планиране. Ще бъде моделиран съгласно традиционните жилищни сгради в Глазгоу – два апартамента на етаж с общ вход на приземния етаж. И двете фасади на блоковете са разделени на секторни арки, наподобяващи стадионите от началото на 20 век. Във всяка арка има 4 прозореца. Използването на червена тухла е препратка към цвета на фасадата на стадион „Иброкс“ и околните сгради. „С изграждането на „Албион“ целим да създадем жилищен комплекс, който да симпатизира и празнува историята на „Иброкс“ в Глазгоу. Историческото жилище в квартала се характеризира с фасада от червена тухла. Затова решихме, че би било хубаво да направим нещо, което споделя тази ДНК. Нещо, което може реално да съществува само на това място“, добавя Никълс.

Въпреки че дизайнът на „Албион“ е изключително необичаен, той е сравняван с известни сгради в Германия, Италия, Франция и Великобритания. „Интересно е да се наблюдават реакциите на хората. Изглежда „Албион“ им напомня за цяла поредица от най-разнообразни проекти, включително такива, за които дори самите ние не сме се замисляли. Има хора, които казват, че „Албион“ им напомня за Hufeisensiedlung в Берлин, Les Espaces d’Abraxas в Париж, St Andrews Gardens в Ливърпул и, разбира се, Колизеума!“