Начало Видео Жилищна сграда в Амстердам – модерен кораб на сушата

Жилищна сграда в Амстердам – модерен кораб на сушата

Freebooter е жилищен проект в Амстердам на нидерландското архитектурно студио GG-loop. Състои се от два апартамента, всеки от по около 120 кв. м. Freebooter предлага нов стандарт за жилищни помещения, основан на принципите на устойчиво строителство, енергийна ефективност, висококачествени вътрешни пространства и използването на естествени материали.

„Ние сме дълбоко и фундаментално част от природата, но в съвременния си живот сме загубили тази връзка. Freebooter уважава както жителите, така и околната среда, като обединява хора и природа. Аз виждам биофилния дизайн като ключ към истински иновативния дизайн, балансиращ техническите аспекти на устойчивото строителство с качественото изживяване на органичното и естественото пространство“, споделя Гиакомо Гарциано, основател на GG-loop.

GG Loop 1

Сградата е изградена от дърво, стомана и стъкло. Стъклените стени са частично засенчени от дървени екрани. Архитектите са съобразили параметричната форма и местоположение на щорите на сградата с движението на слънцето през цялата година, така че да се осигури достатъчен приток на естествена дневна светлина и в същото време да се гарантира интимността на обитателите. „Потреблението на енергия в сградата е близо до нулата. Това е резултат от комбинация от 24 фотоволтаични панела на покрива, високоефективна топлоизолация на стените, изолационни стъкла, съчетани с нискотемпературно подово отопление и механична и естествена вентилационна система“, добавя Гиакомо Гарциано.