Начало Новини Железопътен мост в Щутгарт е изграден от швейцарски въглеродни въжета

Железопътен мост в Щутгарт е изграден от швейцарски въглеродни въжета

stadtbahnbruecke

Stuttgarter Strassenbahnen AG (SSB) удължава железопътната линия U6 от Щутгарт-Фасаненхоф до летището, което изисква построяването на 127-метров мост над магистрала A8. Извитият мост с дизайн на филигранна мрежа се състои от две успоредни стоманени арки и бетонна конструкция, окачени на въглеродни въжета, произведени в Швейцария.

Такова инженерно решение се среща рядко – класическите висящи или въжени мостове се изпълняват с вертикални въжета. Проектът за мост-арка с диагонално разположени въжета, които се пресичат и създават впечатление за фина кабелна мрежа, е на инженерното бюро Schlaich bergermann partner (sbp) от Щутгарт.

stadtbahnbruecke

Въжената конструкция на мрежестия мост арка е по-твърда и с по-голяма якост в сравнение с тази на въжените мостове-арки с вертикално окачени въжета. Това означава, че деформацията при натоварване от трафика е по-малка. Факт с особена важност за железопътните мостове: ако деформациите, предизвикани от натоварването са твърде големи, релсите се огъват и влакът излиза от релсите.

Иновацията в проекта са въжетата от полимер, подсилен с въглеродни влакна (Carbon fiber reinforced polymer – CFRP), а идеята да замени стоманените кабели с тях е на Лоренц Хаспел от екипа на SBP (Schlaich Bergermann partner). Той избира за партньор Андреас Винистьорфер, основател и главен изпълнителен директор на швейцарската компания Carbo-Link, дъщерна на Empa, която има близо 20-годишен опит с прозиводството на елементи от въглеродно подсилени полимери.