Начало Новини Завършиха най-високият в света вътрешен водопад на летище Jewel Changi в Сингапур

Завършиха най-високият в света вътрешен водопад на летище Jewel Changi в Сингапур

Jewel Changi

Най-високият в света вътрешен водопад, реализиран от компанията Safdie Architects беше открит на летище Jewel Changi в Сингапур. Новата вътрешна структура, наречена Rain Vortex, е проектирана да превърне вътрешните пространства в дневен оазис и в светлинно и звуково шоу вечер. Заобиколена от богата растителност, структурата също така ще спомага за охлаждане на помещението и ще създава въздушен поток в пейзажната среда и допълнително ще събира значителни количества дъждовна вода, която да се използва отново в сградата.

Jewel Changi

По време на честите и мощни гръмотевични бури в региона, рециркулиращите природни дъждовни води ще изтичат с повече от 10 000 галона в минута, което ще помага да се осигури охлаждане и въздушен поток в околната среда на ландшафта, като се събира значителна дъждовна вода, която да се използва повторно в сградата.

Jewel Changi

Летище Jewel Changi предлага редица съоръжения за летищни операции, закрити градини и развлекателни атракции, търговски обекти и хотелски съоръжения, всички под един покрив. Неговата отличителна куполообразна фасада е изработена от стъкло и стомана.

Jewel Changi

Новият проект ще затвърждава идеята за летището като възвисяващ и оживен градски център, ангажирайки активно пътници, посетители и жители. Създадена с геометрия на тор, сградата е проектирана като нова централна връзка между съществуващите летищни терминали на летище Сингапур.

Jewel Changi

В основата на конструкцията е така наречената „Forest Valley“ – терасовидна градинска атракция, която предлага много пространствени и интерактивни преживявания за посетителите. Тя включва също пешеходни пътеки, каскадни водопади и тихи места за сядане. Околностите на градините са многоетажни магазини на пет нива, които предлагат достъп до градината чрез серия от вертикални подстъпи.

Jewel Changi

Сградата разширява основната функция на летището до обществено място за събиране на сингапурци и международните пътници, създавайки нов модел за летищата като дискретни дестинации за пазаруване, развлечения и социална дейност.

Jewel Changi

На 5-то ниво се намира Canopy Park, който включва 14 000 квадратни метра атракции, интегрирани в градината. Те включват мрежови конструкции, окачени в рамките на дърветата, мостове, жив лабиринт от огради и огледален лабиринт, както и инсталации, завършени в сътрудничество с международно признати художници. В северната част на парка има място за събития, достатъчно голямо, за да обслужва 1000 души.

Jewel Changi

Замислена да служи практично на хората на Сингапур и пътуващите, сградата е директно свързана с автогарата Changi и терминала 1. Летището е достъпно от терминали 2 и 3 чрез пешеходни мостове, а интертерминалният влак преминава през градините, като така посетителите с ограничен период от време също ще могат да се насладят на Forest Valley.

.