Начало Новини Завършиха изграждането на кулата с най-висок атриум в света

Завършиха изграждането на кулата с най-висок атриум в света

Zaha 1

Zaha Hadid Architects завърши изграждането на кулата Leeza SOHO в Пекин с най-високия атриум в света

45-етажната кула официално бе открита във финансовия бизнес район Lize – нов бизнес, жилищен и транспортен хъб. Новият квартал е неразделна част от многомодалния градоустройствен план на Пекин за осигуряване на растеж, без да се засяга съществуващата инфраструктура в центъра на града.

Кулата от 172 800 квадратни метра, наречена Leeza SOHO, е проектирана да отговори на нуждите на малкия и средния бизнес в Пекин с гъвкави и ефективни офис площи от клас А. Предвидени са 2680 места за паркиране на велосипеди, шкафчета за багаж, душове и паркоместа с електрически станции за зареждане на електрически и хибридни автомобили. В интериора на Leeza SOHO са използвани материали с ниски емисии на летливи органични съединения, за да се ограничи до минимум вътрешното замърсяване. Високоефективни филтри улавят праховите частици.

Ключов дизайнерски елемент на кулата е нейният атриум, който играе ролята на обществен площад за новия бизнес район, свързващ всички пространства в кулата и предоставящ различни гледки благодарение на своята извита скулптурна форма. Атриумът създава фантастично ново обществено пространство в града, директно свързано с транспортната му мрежа. Кулата е разположена на стратегическо място, близо до метростанцията на бизнес квартала, през която ще минават пет нови линии на метрото, които в момента се изграждат. Leeza SOHO е разделена диагонално от подземен тунел на метрото на две половини, обвити от една обща фасада. Атриумът, пространството между двете половини с височина от 194,15 м., се издига по цялата височина на кулата, като се върти през етажите, за да подравни горните етажи с улица Lize на север. Атриумът осигурява проникването на естествена светлина дълбоко в сградата, действайки като термичен комин с интегрирана вентилационна система, която поддържа положително налягане в ниското за ограничаване на проникването на въздух и осигурява ефективен процес на пречистване на въздуха във вътрешността на кулата. Двойно изолираните стъкла на фасадата на Leeza SOHO са поставени под различен ъгъл на всеки етаж, като така осигуряват тесни вентилационни управляеми кухини, през които се вкарва въздух отвън, когато това е необходимо – така се създава изключително ефективен контрол върху локалния климат на всеки етаж. Двете половини на кулата осигуряват сянка върху обществените пространства на атриума, а двойните нискоемисионни изолационни стъкла гарантират комфортен вътрешен климат в иначе екстремните метеорологични условия в Пекин. Кулата инкорпорира система за събиране на вода, високоефективни помпи, вентилатори, охладителни котли, система за контролиране и управление на осветлението, както и изолационен зелен покрив с фотоволтаици.