Начало Новини Завърши реставрацията на Къщата с медальона в Пловдив

Завърши реставрацията на Къщата с медальона в Пловдив

kushtata-s-medaliona

Една от най-знаковите сгради в Пловдив, известна като Къщата с медальона, отново грейна с изключителната си красота. Процедурата по нейното възстановяване продължи близо 10 години, съобщи Радио Пловдив.

Фасадата на Къщата с медальона вече е напълно възстановена, включително и красивия медальон с усмихнато женско лице, от където идва името на сградата. Подновени са разрушените архитектурни елементи, металният купол и вълнообразните орнаменти над улуците.

Знаковата за града къща се намира от северната страна на бул. „Шести септември“, близо до Съдебната палата. При реконструкцията се оказало, че 2-те тераси са напълно изгнили и затова ремонтът е бил удължен. 60 000 лв. е вложила общината, толкова внесли и частните съсобственици. Предстои вътрешен ремонт и укрепване на конструкцията, след като изготвим проект за това, съобщи врид кметът на Пловдив Димитър Кацарски.

Сградата е наполовина общинска, наполовина на частна. Дълги години собствениците не можеха да се споразумеят за ремонта на красивата къща, която е архитектурен паметник на културата и се счита за най-красивият образец на сецесиона в Пловдив.

Къщата с медальона е строена през 1908 г. от известния архитект Пенчо Койчев, автор на проекта на Съдебната палата в София. Сградата е била собственост на аптекаря Харитон Куев, който е бил за кратко и кмет на Пловдив през 1919 г.

През 30-те години къщата е купена от богатия търговец Арис Гурбетян, но след 1944 г. постепенно семейството губи собствеността върху нея. След 1989 г. сградата е реституирана.

Строители.бг