Начало Новини Защо дървото е ефективен материал за училищата?

Защо дървото е ефективен материал за училищата?

дърво в училище

Според швейцарската технологична компания за качество на въздуха, специализирана в защитата срещу замърсители – IQAir,  „всяка година децата прекарват средно 1300 часа в училищни сгради“. Но дори светът да се променя бързо, a интернет да увеличава достъпа до информация, дизайнът и работата на училищата остават по някакъв начин остарели. В идеалния случай типологията на образователните пространства и конфигурацията на класните стаи трябва да отговарят на по-съвременните начини на преподаване и учене, а не на традиционната организация с редици чинове и учител, който застава пред тях. Всички повърхности и материали оказват значително въздействие както върху благосъстоянието, така и върху обучението на учениците.

дърво в училище

Лошата акустика може да попречи на процеса на усвояване на знания, намалява концентрацията и влошава комуникацията между ученик и учител. Друг фактор от първостепенно значение е качеството на въздуха. Замърсеният въздух в помещенията може да предизвика респираторни заболявания и дори да наруши способността на човек да изпълнява задачи, които изискват внимание, обмисляне и памет.

Поради тези и много други причини, когато се избират материали за строеж на ново училище или за ремонт на съществуваща сграда, е от съществено значение да се вземат предвид няколко променливи, които ще допринесат значително за качеството на живот. Различни изследвания показват, че устойчивостта и възможността за многобройни приложения на дървото го правят много подходящ строителен материал за училища, помагайки за създаването на безопасна, здравословна и вдъхновяваща среда.

Едно от основните предимства на дървото е една негова характеристика, която се дефинира трудно. Широко известно е, че изборът на материал оказва значително влияние върху естетиката, но фактът, че той е еднакво важен по психологически причини, беше доказан наскоро. Изследване, проведено от Университета на Британска Колумбия и FPInnovations, стигна до заключението, че визуалното присъствие на дърво в сградите помага за намаляване нивата на стрес сред обитателите. Ето защо използването на дърво е полезно  в потенциално хаотична среда, като има и други предимства.

дърво в училище

Като възобновяем и универсален строителен материал, дървото може да се използва в различни мащаби и в различни строителни системи, включително дървена рамка, масивна дървесина, масивен дървен материал и различни външни и вътрешни довършителни приложения главно под формата на панели.

Освен това коефициентът на приглушаване на дървото и свойствата му на звукопоглъщане осигуряват ценни акустични предимства и го правят предпочитан материал при различни помещения – от фитнес зали до библиотеки. Порестата природа на дървото изпълнява акустична функция, без да са необходими други устройства за подобряване  качеството на звука.

Използването дърво може да подобри и качеството на въздуха в помещенията чрез умерена влажност. Действайки като гъба, дървото попива и отделя влага, за да поддържа баланса с околния въздух. Това свойство води до увеличаване на влажността, когато въздухът е сух, и намаляването й, когато въздухът е влажен. Друг важен фактор е, че дървото се счита за хипоалергенно и неговите гладки повърхности могат да предотвратят натрупването на частици (често срещани при меки покрития като килими) и са лесни за почистване.

Друго предимство на използването на дърво в училищата е намаляването на времето за строителство. Времето почти винаги е проблем, особено при ремонти, които обикновено трябва да се извършват бързо по време на ваканционни периоди. Сглобяемите и леки системи ускоряват строителството особено в сравнение с бетона с  неговото продължително време на втвърдяване. С появата на нови масови продукти и системи, дървото показва предимства за осигуряване на допълнителна безопасност по отношение на  сеизмична, пожаро- и ветроустойчивост.

Подобно на много други материали дървените сгради се нуждаят от поддръжка, въпреки че ако училището е правилно проектирано, може да се намали излагането на дървесината на вода и директни ултравиолетови лъчи. Интересно проучване, проведено в училищни квартали в Британска Колумбия, Канада, установи, че дървото е по-рядко вандализирано от други материали.

Разработването на решения, които съчетават благосъстоянието на потребителите с по-интелигентно и отговорно използване на нашите природни ресурси, е от съществено значение за бъдещето на строителната индустрия. За типологиите, които изискват икономични, стабилни и трайни решения, като училища, използването на устойчиви на околната среда системи и материали като дърво, може да играе важна образователна роля за бъдещите поколения, предизвиквайки критични промени в техните общности.