Начало Новини „Защитена от бъдещето“ нова многофункционална сграда на технологичния университет TU Delft в...

„Защитена от бъдещето“ нова многофункционална сграда на технологичния университет TU Delft в Нидерландия

UNStudio разкри детайли за проекта на „защитена от бъдещето“, многофункционална и гъвкава сграда на технологичния университет TU Delft в Нидерландия. Новата сграда, Echo, е вече в процес на изграждане. Проектирана е да отговори на нуждите на водещия нидерландски университет за универсално допълнително учебно пространство. Строителството е планирано да приключи през декември 2021 г.



Разработен в сътрудничество с Arup и BBN, дизайнът на Echo отчита непрекъснато нарастващия брой студентите и необходимостта от големи класни стаи. Триетажната сграда ще бъде обвита в стъклена фасада за максимална осветеност от естествена светлина. Окачена зеленина отвъд фасадата ще засенчва помещенията и внася природата в тях. „Бъдещият кампус ще предложи редица гъвкави пространства, които канят ученици и учители да учат, да си сътрудничат и да създават съвместно. Тъй като броят на студентите продължава да нараства, образователните сгради трябва да бъдат изключително гъвкави: трябва да осигуряват не само общо, междуфакултетно използване, но и да предоставят голямо разнообразие от гъвкави пространства за различни методи на преподаване и учене и различни размери на групите“, сподели казва Бен ван Беркел, съосновател на UNStudio.

Echo ще помещава общо седем аудитории, повечето с гъвкаво оформление. Най-голямата аудитория, която е предвидена за 700 души, може да бъде разделена на три отделни зали. Повече от 300 места за обучение могат да бъдат използвани за групова или самостоятелна работа. В допълнение към тези по-просторни зали ще има и стая за мотивационно обучение/взаимодействие между преподаватели и студенти, както и зали за обучение по проекти, всяка от които ще побира до 70 души. Като цяло в новата сграда ще могат да се обучават до 1700 студенти. „Дизайнът отчита съвременната култура „всичко навсякъде“, според която междинните пространства са също важни. Echo, освен отлични пространства за обучение, предоставя пространства за неструктурирано време: платформи за размишление, вдъхновение и комуникация“, добавят от UNStudio.

Централното стълбище обединява пространствата за обучение и сътрудничество в единна среда за учене, сътрудничество и комуникация. Стълбището улеснява и промотира физическото движение в сградата и по този начин допринася за здравето на студенти, изследователи и преподаватели. Прилежащият площад преминава през прозрачния приземен етаж на сградата и се свързва с улицата от другата страна, превръщайки приземния етаж в покрит обществен площад. Два скулптурни обема (голямата ауидтория за 700 души и място за взаимодействие между преподаватели и студенти) насочват потока от хора през покрития площад.

Гъвкавата концепция на покрития квадрат в комбинация с прозрачна стъклена фасада дава на Echo статут на обществен обединител и прави видим света на обученето. Външността на сградата е солидна, но гладка структура, която разкрива действията, които се случват вътре. Прозрачната фасада позволява на светлината да проникне във вътрешността, осигурявайки здравословна среда.

Дизайнът на Echo отговаря на прогресивните амбициозни принципи за устойчивост на TU Delft. Фасадата от масивно стъкло се прекъсва хоризонтално от дълбоки алуминиеви сенници, които играят важна роля в състава на фасадата и предпазват от излишна слънчева топлина. Тези сенници  са свързани вертикално помежду си с множество въжета, по които могат да растат катерливи растения, образувайки тънка зелена фасада, която филтрира дневната светлина. В допълнение към динамичната зелена светлинна бариера, стъкла с контрол на проникването на слънчевата светлина ще се грижат за приятния интериорен климат.