Начало Новини Заради недостига на качествени офиси наематели подписват още в строеж

Заради недостига на качествени офиси наематели подписват още в строеж

office

Заради недостига на качествени офиси в София нараства броят на наемателите, които подписват договори за площи във все още строящи се сгради. Това показват наблюденията на пазара през първата половина на 2015 на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, с над 10 годишен опит на пазара на бизнес имоти.

В унисон с тази тенденция в най-мащабния проект за годината – Capital Fort, до издаването на разрешение за ползване през юли бяха отдадени над 20% от площите. Сред наемателите са основно компании от сектора на високите технологии и аутсорсинга, като Skrill (Optimal Payments), Scale Focus, Apcom. Строящата се Сграда 1 в Trade Center Europe също се очаква да бъде завършена с висок процент предварително отдадени офис площи, след като в началото на лятото Sensata Technologies подписа договор за наем на 4 000 кв. м в нея.

Като цяло след активния старт на 2015 година през второто тримесечие наблюдаваме известно забавяне – както при сделките на наемния пазар, така и при завършените проекти. Единствената сграда, получила разрешение за ползване в София за периода бе новата централа на Централна кооперативна банка (13 000 кв. м) на мястото на бившия хотел „Плиска“. В същото време обаче строителството в сегмента се активизира и общо обемът на завършените през годината площи се очаква да надхвърли 100 000 кв. м.

„Определено смятаме, че забавянето на пазара през второто тримесечие е временно и ще бъде преодоляно през следващите месеци, като се имат предвид заявеното търсене и новите проекти”, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

По думите й основни наематели остават компаниите от IТ и BPO секторите, където сливанията и придобивания в световен мащаб доведоха до промени и в бизнеса на регионално ниво. В резултат от тази реорганизация вече се търсят по-големи площи в сравнение с предни години, но решенията се взимат по-бавно и приключването на сделките отнема повече време.

България обаче запазва лидерски позиции като аутсорсинг дестинация и показва силен конкурентен потенциал в сравнение с останалите пазари от Централна и Източна Европа. Опитът на Forton/Cushman&Wakefield от предварителни проучвания при избора на нови локации за аутсорсинг показва, че от значение за компаниите са широк кръг критерии – от политическата ситуация и икономическите показатели, през наличието на големи университетски центрове, нивото на компютърни умения и владеенето на чужди езици, до заплащането в различните сектори и конкурентната среда. Обезпечеността с офис площи, които покриват изискванията на тези наематели като местоположение и техническа обезпеченост също е от критично значение при избора на локация.

И през второто тримесечие на 2015 наемният пазар остава движен основно от релокации, като повечето компании търсят по-големи офиси и по-високо качество. Делът на свободните площи продължава да намалява и към второто тримесечие на 2015 г. падна под 25% при 29% година по-рано. В най-търсените от наемателите проекти свободните площи са едва 2%.

Наемите остават стабилни и при първокласните проекти са в диапазона 10.5-12.5 евро на кв.м.

Строители.бг