Начало Новини Забраниха строежа на „Макдоналдс“ сред паметници на древен Рим

Забраниха строежа на „Макдоналдс“ сред паметници на древен Рим

Roma

Италианското министерство на културата забрани вчера строежа на ресторант от веригата за бързо хранене „Макдоналдс“ (Mc’Donalds) до древните бани на Каракала в Рим, предадоха „Ройтерс“ и ДПА. Кметът на град Вирджиния Раджи заяви, че „чудесата на Рим трябва да се съхранят“.

Министърът на културата Алберто Бонизоли обяви решението си в съобщение във „Фейсбук“, след като общинската администрация бурно протестира срещу възможността да се предлагат бургери в археологическата зона, в която се намират баните от трети век.

„Макдоналдс“ има над 40 обекта в италианската столица, някои от които в близост до забележителности като площад „Навона“ или Ватикана.

В Италия, която се гордее с кухнята си, веригите за бързо хранене будят много противоречия. През 1986 г. интелектуалци и телевизионни звезди напразно се бориха срещу откриването на първия ресторант на „Макдоналдс“ на площад „Испания“, един от символите на Рим.

В случая с баните на Каракала обектът на „Макдоналдс“ трябваше да се простира на 800 м2 в район, където новото строителство трябва да отговаря на строги критерии, отразяващи историческите традиции.

Бившият градински център, където щеше да е новият ресторант, се намира между баните и древната Стена на Аврелиан, на няколкостотин метра от Колизея и Циркус Максимус.