Начало Новини За 2021 г. в София залагат бюджет за нови 11 сгради за...

За 2021 г. в София залагат бюджет за нови 11 сгради за детски градини и училища

Подготвят новата тригодишна програма, в която има възможност да се ускори максимално строителството на нови детски градини след промяната в Наредбата на МРРБ и след предоставените допълнителни 65 млн. лв. от правителството. На този етап за следващата година се залага бюджет за строителството на 11 нови сгради и ново проектиране. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която присъства на първата копка на детска градина в район „Витоша“. От 13 ч. тя ще присъства и на началото на строителството на новата сграда на 52 ОУ „Цанко Церковски“ на ул. “Александър Пушкин“ 112.

Тя отбеляза, че активната и сериозна работа продължава, но за да върви тя успешно, са необходими и усилията на районните кметове и контрол върху строителите.

„Град, в който се строят детски градини и училища, е жив и активен град, в който се раждат и отглеждат деца. В Деня на София – градът, който расте, но не старее, мисля, че няма нищо по-логично от това да го отбележим със старта на два важни проекта за младите хора на София, за децата на София, най-важните хора на София. И двата проекта стартират днес в района на „Витоша“. Тук съм с кмета на района и директора на детската градина, която чака с нетърпение да започне изграждането на прекрасна нова сграда. Искам да поздравя директора и целия екип на детската градина. Това е детска градина, която в момента има 8 групи и се намира на шест различни места. Не и е лесно, но колегите се справят добре“, допълни тя.

Детската градина ще има възможност да бъде разширена с още две групи.

„Днес започваме изграждането на нова сграда, която освен трите групи, които са били в тази градина, ще има още две нови групи. Организацията е направена така, че децата от тези три групи в момента са настанени в други помещения, за да може да не губят и родителите да имат решение за себе си. Строителството по договор е 18 месеца, надявам се и говорих със строителите, ако може, да ускорят, защото все пак родителите чакат с нетърпение строителството на тази нова детска градина“, посочи Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет отбеляза, че детската градина и училището във „Витоша“ се финансират от първата програма на Министерски съвет на стойност 15 млн. лв., отпуснати за строителство на училища и детски градини в града.