Начало Новини Ясно е трасето на метрото до ”Слатина”

Ясно е трасето на метрото до ”Слатина”

metro

Третият лъч на метрото в София засега е във фаза очакване на финансиране от ЕС. Столичната община обаче вече има избран вариант за неговото отклонение.

Вчера на експертния съвет по устройство на територията към направление „Архитектура и градоустройство“ са били разгледани три варианта за третия лъч на метрото, който вероятно ще започне да се строи догодина, съобщава „Сега“.

Проучването им беше възложено миналата година на фирмата „Метропроект Прага“, която преди това изготви и трасето на целия трети лъч.

Окончателният вариант предвижда отклонението на метрото да започне от ул. „Шипка“ и да мине под ул. „Гео Милев“. Оттам ще стигне до зала „Фестивална“ и ще излезе на бул. „Асен Йорданов“, който минава покрай зала „Арена Армеец, съобщава „Сега“.

От новата спортна зала трасето ще излезе над земята на бул. „Цариградско шосе“ и ще стига до Окръжна болница. Общата дължина на участъка е 6 км и ще има 6 метростанции.

На съвета е взето решение да се проучи накъде е най-добре да продължи железницата – по бул. „Цветан Лазаров“ или по ул. „Димитър Списаревски“, каза главният архитект на София Петър Диков. По думите му от този вариант всички са доволни.

Амбициите на общината са тази година да кандидатства за европейски средства в новия програмен период за третия метродиаметър в центъра. Той започва от театър „София“, минава през Орлов мост и НДК и ще завърши до пазара в кв. „Красно село“.

Целият участък започва от бул. „Ботевградско шосе“ и завършва в кв. „Овча Купел“. За другите етапи обаче финансиране ще се търси по-нататък.

Източник: dir.bg