Начало Новини WERK и Snøhetta печелят търг за проектиране на морски център в пристанището...

WERK и Snøhetta печелят търг за проектиране на морски център в пристанището на Есбьерг, Дания

Lantern 1
Датските архитектурни бюра WERK и Snøhetta спечелиха търг за проектиране на нов морски център в пристанището на Есбьерг, Дания. Замислен като светещ фар върху обширна крайбрежна площ, новият морски център, наречен „Фарът“, е проектиран да обедини водата и града. Структурата предлага високо ниво на функционалност и отлична архитектура за привличане на жителите на града. Очаква се морският център да бъде построен до 2021 г. и да бъде изграден от дърво.

Lantern 3

„Фарът“ се простира на 4000 кв. м., отразява стихиите на морето и осъществява връзка между града и пристанището. Подобно на фар, морският център трябва да е обърнат към морето и буквално да свети. Сградата е без задни стени, като фокусът е насочен към хората и общността. В центъра ѝ може да се усети и наблюдава живота както на сушата, така и в морето. „По този начин нашият проект се превръща в нова забележителност за крайбрежната общност и жив център на Северно море“, се казва в изявление на WERK.

Lantern 6

Предната фасада на кръглата конструкция е издигната над тънки дървени колони и гледа към пристанището. „Фарът“ се състои от две централни зони, които създават активност и кохезия. Долната зона предоставя помещения за морско оборудване и инструменти и предлага директен контакт с водата, място за миене на лодки и помещения за сервизиране на лодки. Горната зона предлага уютно пространство и тераса с потенциал да се превърне в ново атрактивно градско средище. Защитено от вятър и неблагоприятни атмосферни условия, то предлага място за срещи и морски преживявания.

Lantern 7

„Нашата визия е да създадем сграда, в която рационалното и поетичното образуват симбиоза. Симбиоза между вълните на морето, миграцията на светлината и обикновеното, ежедневното. Симбиоза между пространствено преживяване и практичност. Симбиоза между красиво и грубо, социално и спортно.”, споделя Томас Кок, креативен директор на WERK.