Начало Новини Walltopia инвестира 15 мил. лева в културен и спортен център

Walltopia инвестира 15 мил. лева в културен и спортен център

 спортен център

Източник: dnevnik.bg

Фирмата за производство на изкуствени катерачни стени Walltopia ще инвестира 15 млн. лв. в строителството на нов мултифункционален център за спортни и културни събития в София през 2014 г.

Инвестицията включва разработката на проект и изграждането на мултифункционална сграда с обща разгъната застроена площ 8000 кв.м непосредствено до метростанция „Младост 3“. Aрхитектурният идеен проект ще бъде избран през март 2013 г. като финален етап на стартиралия в рамките на Sofia Architecture Week 2012 отворен международен конкурс.

Концепцията на Collider Activity Center е изцяло нова за София, защото за пръв път едно място обединява културата и спорта, уточняват инвеститорите. Различни типове катерачни стени, парк, фитнес център, плувен басейн, зали за спорт и танци, SPA център, ресторант и бар ще са само част от предлаганите забавления.

Конкурсът за избор на идейния архитектурен проект ще протече в един етап, като през март 2013 международно жури с участието на Райнард Йокс, партньор на световноизвестния архитект сър Норман Фостър във Foster + Partners, ще селектира пет финалиста. Инвеститорът в проекта – Walltopia, ще избере един от петте проекта, който да бъде реализиран.

„До момента имаме получени над 300 проекта от 68 страни в целия свят, което прави конкурса най-голямата подобна надпревара, организирана някога в България“, обясни арх. Васил Шарланов от Walltopia.

В зависимост от сроковете на изпълнението на техническото проектиране на Collider Activity Center строителните работи могат да започнат още през лятото на 2013 г. От Walltopia предвиждат ежегодно в Collider Activity Center да се провежда среща на някои от най-добрите български архитекти, скулптори и художници, които заедно да изграждат катеруеми болдър скулптури в парка.

„Ако съществува качество, което да обединява успешните хора, това е тяхната енергия. Успешните хора – това са активните хора: тези, които обичат движението, риска и новите възможности, тези, които създават стойност. За тях Walltopia ще построи Collider Activity Center – място, което предлага неограничени комбинации от спортни активности, почивка в приятна атмосфера и възможност за срещи с приятели“, коментира Ивайло Пенчев, съсобственик и изпълнителен директор на Walltopia.