Начало Новини „Вятърно дърво“ произвежда енергия

„Вятърно дърво“ произвежда енергия

zelena energia

Три години изследвания са били нужни на един екип от френски инженери, за да създадат своето „тълкувание“ за вятърната енергия в градски условия. „Вятърното дърво“ е високо 7,8 метра и краси общината Племьо-Бодо в северозападна Франция.

Жером Мишо-Ларивие, основател на компанията „New Wind“, казва, че идеята му хрумнала, докато се разхождал из един площад и видял как листата треперят, въпреки че нямало никакъв вятър. Той предположил, че „трябва да идва от някъде и да се превръща във ватове“. Макар че има много идеи за градски вятърни турбини, това е първото, което съчетава форма и функция по подходящ начин. Дървото ще бъде изложено в Париж на площад Конкорд през май 2015.

Вятърното дърво използва малки перки, които са вградени в „листата“. Перките се обръщат навътре, което дава възможност на дървото да улавя вятъра, независимо от посоката му. Жером казва, че перките могат да рабoтят при вятър от 2 м/с. Перките са тихи, което означава, че тази технология е приложима за градските райони, съобщава greentech.bg.

Екипът настоява, че вятърното дърво е по-малко „натрапващо се“ от други конструкции и може да се използва на много места, като например градини, площади, паркове и търговски центрове.

Устройствата ще струват около 23 000 лири и могат да бъдат свързвани заедно. Тъй като те изглеждат като скулптури, дърветата могат да бъдат използвани като улично изкуство, което захранва града.

Строители.бг