Начало Новини Вятърната енергия спаси електрическата мрежа на Тексас по време на големия студ

Вятърната енергия спаси електрическата мрежа на Тексас по време на големия студ

vei

Американският щат Тексас се радва на добро темпо на развитие на вятърната енергия – от 184 мегавата вятърни мощности през 2000 г. о 12 212 мегавата през 2012 г. (за 2013 все още няма данни). Тази инвестиция в чиста енергия изглежда е спасила щата по време на полярния вихър, който връхлетя Северна Америка през последните дни, предизвиква извънредно ниски температури в по-голямата от САЩ и дори накара Ниагара да замръзне.

В края на краищата студеното време означава повишаване на търсенето на енергия. Във вторник в 8 часа сутринта местно време, търсенето на електроенергия в Тексас достигнало невиждания досега връх от 57 277 мегавата.

За щастие „достатъчната генерация и по-високият ветроенергиен капацитет от вятърните ферми в Западен Тексас подсилиха електрозахранването на щата във вторник, когато операторът на мрежата обяви извънредна ситуация, а някои електроцентрали спряха работа неочаквано, намалявайки предлагането“.

Тексас не е единственият щат, където вятърът изигра решаваща роля в последните няколко дни. Американската асоциация за вятърна енергия обяви в блога си, че вятърната енергия е спасила положението и в няколко други щата като Небраска, Пенсилвания и Илинойс.

Източник: greentech.bg