Начало Новини Временна болница от дървени блокове, свързани с метално велкро

Временна болница от дървени блокове, свързани с метално велкро

 Farrow Partners

Tye Фароу от Farrow Partners работи в здравеопазването от години, изпълнявайки огромни болнични проекти. Farrow Partners работят с Grip Metal, вид метално велкро, разработено от Nucap Technologies за автомобилната индустрия.

Nucap и Фароу работят заедно по система, при която пресоват остатъци от дърво (като  транспортни палети) на блокове с големината на бетонни зидани елементи и след това ги притискат един към друг с Grip Metal като велкроподобно лепило.

Наричат ​​го „кръстосано ламиниран дървен блок“. Той е изграден с вътрешни кухини за интегриране на електрически и механични системи.

“В момента, ако построите сграда, приблизително 80 % от цената е  за труд – казва Фароу. – С тези дървени блокове разходите за квалифицирана работна ръка намаляват значително. Самият аз бих могъл да слагам стени. Можете бързо да построите нещо, което е толкова стабилно, колкото би било, ако използвате бетонни блокове и има усещане за дълготрайна сграда.”

Тъй като се строи толкова бързо и лесно, Фароу измисля проект за бързосглобяема болница за Covid-19, наречен „Solace Rapid Assembly High Performance Covid-19 Inputent Bed Solution“. Той обяснява:

„Екипът на проекта Solace разглежда решенията при изградените до момента в световен мащаб бързосглобяеми болници за Covid-19. Британските „Nightingale Hospitals“, изградени в изложбен център с материали, използвани обикновено за изложбени щандове; полевите болници в Ню Йорк, разположени в Сентръл Парк; или италианските транспортни контейнери, адаптирани за стационарни стаи.  Добрите първоначални реакции на проблема, естествено, оставят място за размисъл, научени уроци и подобрения , стремейки се към постигане на решения, които са „по-бързи, по-евтини, по-умни, по-безопасни, по-адаптивни и най-важното – по-здравословни, решения, които носят здраве“.

Фароу винаги е бил популяризатор на биофилията и на идеята как сградите могат да помогнат за оздравяването на пациента, за интериор, който „причинява здраве“. Тук няма транспортни контейнери или каравани: „Седенето в черна кутия е наистина вредно за вашето здраве – казва Фароу.  – Има проучвания, които показват, че ако вземете пациент, претърпял сърдечна операция, и го поставите в стационар, който има изглед към небето, той се възстановява по-бързо, използва по-малко лекарства, има по-добри резултати и по-кратък престой в болницата.“

Стаите за пациенти са достатъчно големи, за да могат медицинските работници да се движат свободно около леглото. Пациентите са разположени така, че да могат да виждат персонала и обратно и има внимателно проектиран прозорец, който им позволява да гледат към небето.

Има много предимства при този вид система. Дървото е относително добър изолатор и абсорбатор на звук, така че се създава едно удобно пространство. Когато кризата отмине и сградата не е необходима за тази цел, блоковете Grip Metal могат да бъдат разглобени като лего и да бъдат сглобени отново в друга сграда от всякакъв вид. Според Фароу от тях може да се направи всичко.