Начало Новини Впечатляваща нова сграда в централата на Adidas

Впечатляваща нова сграда в централата на Adidas

Adidas 1

Централата на Adidas Group World of Sports в Херцогенаурах, Германия се разшири с още една сграда. ARENA е нова офис сграда и приемна на входа на кампуса на Adidas, която посреща посетителите в германската компания. Архитектурата на ARENA е функционална и изразителна. Скулптурната ѝ форма изглежда като футболен стадион и подчертава страстта към спорта. Обща площ от 52 000 квадратни метра осигурява на 2000 служители модерно и устойчиво работно пространство, гарантиращо гъвкава и органична среда. „Идеята е, че нищо не трябва да напомня за традиционна сграда. Броят на етажите, прозорците и жизненоважните функционални детайли на фасадата не трябва да се идентифицират с просто око.“, обясняват архитектите от Behnisch Architekten.

Сградата се състои от три етажа офисно пространство, издигнато над земята върху 67 неравномерно разположени стоманени стълбове. Фиксираната система за външно засенчване се състои главно от непрозрачни и перфорирани листове, монтирани върху алуминиева рамка.

Главният вход на сградата е на приземния етаж, който води до голям атриум със самоподдържащо се стълбище, минаващо през цялата сграда. Стълбището е място, където хората могат да се срещат и да се социализират, наслаждавайки се на изключителни гледки от различни нива към фоайето и през откритите части на фасадата навън към кампуса. Останалите площи на партера се заемат от ресторант, конферентни зали и помещения за срещи.

Благодарение на въвеждането на съвременни технологии за енергийна ефективност и широкото използване на рециклируеми материали, сградата получава сертификат LEED Gold. Архитектурният проект, който представлява значителна сложност по отношение на конструктивното проектиране, е реализиран с помощта на стоманобетонна конструкция и система от наклонени стоманобетонни опори. За постиженията си в областта на строителния дизайн сградата ARENA бе отличена с наградата на Германската асоциация на стоманената строителна индустрия.

Adidas