Начало Новини Впечатляващ нов железопътен терминал в Талин по проект на Zaha Hadid Architects...

Впечатляващ нов железопътен терминал в Талин по проект на Zaha Hadid Architects и Esplan

Zaha 1
Zaha Hadid Architects и Esplan спечелиха конкурс за проектиране на нов железопътен терминал в Талин със свързващ обществен мост с флуидна структура. Терминалът ще бъде отправна точка на Железопътната балтийска линия (870 км електрифицирана железопътна линия), свързваща Талин, Рига и Вилнюс с европейската високоскоростна железопътна мрежа. Флуидната структура на конструкцията плавно прелива в съществуващата градска среда.

Замислен като свързващ мост за местната общност, терминалът ще служи и като мултимодален транспортен възел за пътуващите с автобуси, с национални и международни влакове и самолети, използващи прилежащото летище в Талин.

„Циркулационните маршрути през сградата определят пространствената геометрия на гарата, за да се улесни преминаването и гладкото интегриране на автобусни, трамвайни и железопътни линии, които се срещат в терминала.“, казват от Zaha Hadid Architects в описанието на проекта си. „Проектът включва модулна структурна система, изградена на етапи, за да се гарантира непрекъснатата експлоатация на железопътните линии по време на цялото строителство. Терминалът е проектиран и планиран в съответствие с критериите и препоръките на BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method; Метод за устойчиво строителство, вземащ под внимание въздействието на сградите върху околната среда).“