Начало Статии Вентилация Влажност и вируси – как да се предпазим

Влажност и вируси – как да се предпазим

Siemens

Автоматизацията на помещенията води до активна превенция и грижа за здравето

На фона на настоящата ситуация с бързото разпространение на коронавируса, включително в България, въпросът има ли ефективни начини да се предпазим от заразяване отново излиза на преден план.

Все повече хората осъзнават, че качеството на въздуха, който дишаме, има решаващо влияние за здравето и продуктивността ни. Наред с препоръчаните мерки за висока лична хигиена и социална дистанция, съвременните технологии също могат да помогнат за създаването на благоприятна за здравето среда в сградите, в които живеем, работим и прекарваме свободното си време.

Още преди появата на COVID-19 „обикновените“ грипни вируси бяха причина за десетки хиляди смъртни случаи по цял свят. Само в САЩ те причиняват смъртта на 40 000 души годишно и 1.7 мн. хоспитализации за същия период, генерирайки около $10.4 млрд. директни разходи за болнична и извънболнична помощ, без да се взимат предвид загубите от продуктивност заради отсъствие от работа поради болест.

Siemens

Здраве и добро физическо състояние на обитателите на сградите

Ако някога сте имали чувството, че въздухът в сградата ви разболява, може би сте прави: често отоплителните системи изсушават въздуха прекомерно. Установено е, че сухият въздух удължава живота на вирусите и предоставя оптимални условия за тяхното оцеляване, повишавайки риска от заразяване с грип. Хората с алергии и други заболявания на дихателната система също страдат при наличието на сух въздух в помещенията. При кашляне и/или кихане във въздуха се образува аерозол от капчици, пълни с вируси. Добрият контрол на температурата и влажността значително намалява риска от разболяване и отсъствие от работа, като в същото време повишава продуктивността и усещането за добро физическо състояние и комфорт.

Отправната точка за осигуряване на здравословен и продуктивен климат в затворени пространства е наблюдението и управлението на условията в помещенията, особено във вече съществуващи сгради. Ако измерените показатели в затворените помещения не са съвместими със здравословната и продуктивна среда, трябва да се вземат мерки като подобряване на филтрирането на въздуха и увеличаване на нивата на вентилация.

За новите сгради е важно още във фазата на дизайн да се вземе под внимание какъв вид сградна автоматизация е подходящ за адекватна вентилация и овлажняване/обезвлажняване, както и за управление на температурата.

Siemens

Поддържането на влажността между 40% и 60% може да намали предаването на вирусите с до 70%. Взимайки под внимание всички тези факти, идентифицирахме четири показатели, чието наблюдение и контрол осигуряват здравословен и продуктивен климат в помещенията: нивата на въглероден диоксид (CO2), летливите органични съединения (VOC), относителната влажност (RH) и фините прахови частици (PM2.5 fine dust).

Siemens

Влияние на влажността – през зимата случаите на предаване на заразни болести се удвояват. Но защо?

Влажността има голямо значение за предаването на вирусите. Тя представлява наличие на водни изпарения във въздуха и обикновено се измерва като относителна влажност (r.h. – relative humidity) – процентното съотношението между количеството налична влага във въздуха и максималното количество влага, което същият въздух може да задържи при същата температура и атмосферно налягане.

Siemens

SiemensКак се разпространяват вирусите?

Вирусите се разпространяват чрез заразени секрети, напр. при кихане.

Малки капчици течност, съдържащи вода, соли и протеини се отделят под формата на аерозол, който може да бъде вдишан от хората, стоящи наблизо.

Как влажността влияе на тези капки, които съдържат вируси?

Ниска влажност – 0% r.h.
При сух въздух солите кристализират и не въздействат на вирусите, които вследствие на това успяват да оцелеят. При ниска влажност (<40% r.h.) водата в капчиците се изпарява, те стават по-малки по размер и се запазват по-дълго като аерозол – това е лоша новина за всеки, стоящ наблизо, тъй като нивата на предаване на вирусите са високи.

Умерената влажност (40…60% r.h.) е идеална за защита срещу предаването на вируси. При нея капчиците също стават по-малки и остават в аерозола, но вирусите умират бързо и предаването им значително намалява.

Висока влажност – 100% r.h.
При много влажен въздух вирусите попадат в идеална среда за разпространение и оцеляват. Капчиците поемат повече вода от въздуха и стават толкова големи, че лесно и бързо падат върху под или други повърхности.  Те все още са опасни, но по-малко.

Siemens

SiemensПрепоръки за управление на влажността

Поддържането на влажността между 40% и 60% намалява заболеваемостта и отсъствието по болест до  ⅓,  като едновменно с това увеличава продуктивността.

Сименс, направление Сградни технологии