Начало Новини Високотехнологичен легнал полицай се грижи за безопасността по пътищата

Високотехнологичен легнал полицай се грижи за безопасността по пътищата

Actibump

Actibump е името на системата, разработена от шведската компания Edeva. Първият подобен легнал полицай е въведен в експлоатация през 2011 г. в шведския град Linköping. През следващите години още няколко шведски, чешки и австралийски града, започват да използват съоръжението.

Actibump

Шофьорите, които се преминават върху системата с разумна скорост, не усещат нищо. Плочата е закрепена в асфалта и не се движи. Въпреки това, ако измервателният радар, свързан със системата отчете превишена скорост, плочата се надига, за да образува шестсантиметрово стъпало, което след преминаването на автомобила се връща в нормалната си позиция.

Actibump

Но, колкото и иновативна да е тази система, тя представлява и реална опасност за мотоциклетистите, поради което компанията не препоръчва монтажа ѝ в завои и открай до край на платното. Властите, които проявяват разбиране към този проблем могат да инсталират допълнително устройство, което да идентифицира мотоциклетистите и да не задейства системата в случай на приближаващо се към нея двуколесно.

Actibump

Въпреки този минус, системата вече показва отлични резултати, като в следствие на инсталирането ѝ нарушителите намаляват с до 70%. Пътищата, снабдени с Actibump, позволяват нормален трафик, без риска от сериозни инциденти, които възникват за водачите и автомобилите, преминаващи през конвенционалните легнали полицаи.

За повече информация: Edeva