Начало Новини Висока доходност от ваканционни имоти

Висока доходност от ваканционни имоти

vakantzionni imoti

Доходността от български ваканционни имоти е между 5% и 6%. Този, както и някои други фактори карат анализаторите да прогнозират по-активен пазар на този тип недвижимости през 2016 г. Това ще стане в случай, че не са налице нови геополитически фактори, които да попречат на динамиката в сегмента.

Несъмнено отново главно ще се разчита на руските купувачи. Очаква се през следващите 12 месеца нарастване на активността от тяхна страна. „Българският пазар на жилища тип „втори дом” е пряко свързан с международната обстановка и със ситуацията в рускоговорящите страни. Затова и предвидимостта му е по-трудна. Обезценената рубла и общото усещане за несигурност в Русия бяха истинско предизвикателство през първите 6 месеца на 2015 г. Днес, когато тези фактори отшумяха, имаме основание да очакваме по-активна 2016 г., поне от страна на тези наши клиенти”, казва търговският директор в Green Life Антоанета Тодорова.

Допълнителен ръст в рускоговорящите туристи, респективно потенциални купувачи на ваканционни имоти у нас ще се дължи и на ограничените им пътувания до съседна Турция. На практика българският ваканционен пазар остава без сериозна конкуренция, съобщава fakti.bg.

Не трябва да се пропуска и факта, че ръст в интереса към покупка на ваканционни имоти по българското Черноморие има и от страна на украинци. „Те постепенно увеличават дела си в броя на сделките и в интереса към български имоти. Възможно е те да станат по-значим фактор през 2016 г.”, прогнозира Тодорова.

Тенденцията от тази година да се купува ваканционен имот с цел лично ползване на инвестиция ще се пренесе и през следващата. По-изгодна е покупката на имот в комплекс от затворен тип с развита инфраструктура и професионално управление. Наблюдава се тенденция самите инвеститори в подобни комплекси да ги разширяват. Малък ще остане пазарния дял на проекти, които не предлагат цялостна услуга по управление на комплекса.

Относно профилът на клиентите, анализаторите очакват през 2016 г. да се привлекат клиенти с по-високи доходи. Една от причините е отпадането на Турция като алтернатива за придобиване на морски ваканционен имот.

Строители.bg