Начало Новини Vincent Callebaut ще реконструира старинни термални бани във Франция

Vincent Callebaut ще реконструира старинни термални бани във Франция

Foam of Waves

Фирмата на френския екологичен архитект Vincent Callebaut спечели конкурс за реконструкция на старинни термални бани в град Aix-les-Bains, Франция.

Foam of Waves

Реконструкцията ще бъде наречена Foam of Waves и ще включва проектиране на 180 жилищни вили (25% социални жилища), търговска зала, ресторант на покрива, градска ферма, пространства за съвместна работа, обществени градини, център за излагане на римските руини на обекта.

Foam of Waves

Предложението на Callebaut се отличава с многоетажна, силно застроена структура със зелени тераси с форма на вълни. Резиденциите ще бъдат покрити с повече от 25 000 растения, храсти и ендемични дървета, които ще произвеждат повече енергия, отколкото консумират.

Foam of Waves

Термалните бани – някогашна спортна площадка за европейския елит в периода Belle Epoque – са извън експлоатация от 2008 г. насам. Очаква се бъдещото съоръжение да служи като устойчив обществен парк и да възстанови интереса към културната история на града.

Foam of Waves

С жилищна площ от 13 000 кв. м., 185-те „зелени“ апартамента са предназначени за 75% свободни жилища и 25% за социални жилища, разположени в източната част на новите сгради. Всички апартаменти са заобиколени от градини, които ще се обработват от всеки жител.

Foam of Waves

Архитектът Vincent Callebaut е известен със своята екологична, устойчива и зелена архитектура. Целта на този проект е в първата стъпка, да се намалят енергийните нужди на сградата, като се оптимизира нейната фасада с външна изолация. Изолацията, херметичността и общата инерция на сградата са ключови елементи за добрия дизайн на този проект. В допълнение, термоизолационните и акустичните изолационни материали ще бъдат био-базирани или от рециклируеми сектори и ще гарантират безопасността и дълготрайността на строителството.

Foam of Waves

Друга цел на проекта е да се съживят овощните градини и да се подпомогне създаването на работни места в региона.Така древните национални бани трябва да влязат в 21-ви век по отношение на използването им, технологичните и социални постижения и иновативните и устойчиви конструктивни принципи.

Foam of Waves

На съществуващата сграда архитектът предлага изграждането на двойка усукани кули, пълни с пълна зеленина и дървета. Ще има ресторант на покрива, който и ще предложи изключителна панорамна гледка към езерото и планината. На горния етаж ще има слънчеви панели и градина на покрива.

Foam of Waves

Освен това на покрива на южната сграда ще е разположена градска образователна ферма, посветена на пермакултурата и аквапониката. Тя ще може да произвежда до 20 кг. плодове и зеленчуци годишно на квадратен метър. Тази ферма може да служи и като многофункционално помещение, предоставяно на общинските служби. Строителните работи на сградата се очаква да бъдат завършени през 2023 година.