Начало Новини Виенското бюро Jadric Architektur е избрано да проектира музей на фотографското изкуство...

Виенското бюро Jadric Architektur е избрано да проектира музей на фотографското изкуство в Сеул

Seul 1

Базираното във Виена архитектурно бюро Jadric Architektur спечели международния конкурс за проектиране на нов музей на фотографското изкуство в Сеул в сътрудничество с корейския офис 1990uao, оглавяван от Юн Чюн Джу.

Seul 2

Усуканата в долния край фасада на сградата на музея, опростена кубична форма, прелива в стъпаловиден обществен площад. Достъпът на посетителите към музея се осъществява през пространството под стъпаловидната фасада. Проектиран като структура с динамичен дизайн, новият музей ще бъде скулптурна забележителност на бъдещата миля на културата в Чанг-донг. Неговата монолитна извита форма обогатява заобикалящото го пространство, както и общата архитектурна идентичност на района. Функционалните блокове в сградата са логически свързани и осигуряват естествена ориентация и удобно движение на посетителите през изложбените площи. Архитектите са се спряли на концепцията на белия куб за залите за изложби – гъвкава и подходяща за всякакви презентации. Залите лесно се свързват една с друга с цел оформяне на големи изложбени пространства. На последния етаж са предвидени зали за обучение.

Seul 3

„Симбиозата между фотографията и архитектурата може да бъде описана по следния начин: фотографията е рисуване със светлина, а архитектурата е игра на форми, изложени на светлина. Динамичното движение на обекта символизира моментната снимка – характеристика, споделена от архитектурата и фотографията. Формата реагира на посоките на движение отвън. Сградата се слива с площада и така се превръща в просторно стъпаловидно обществено пространство за сядане и отдих. На приземния етаж е планирана отворена „стая за гости” с изобилие от свободно пространство.“, споделят от виенското архитектурно студио.