Начало Новини Видео базираната система за пожароизвестяване Aviotec – оптимизирана и за тунели

Видео базираната система за пожароизвестяване Aviotec – оптимизирана и за тунели

bosch

Предимствата на видео базираната система за пожароизвестяване Aviotec от Bosch са:
– бърза и надеждна детекция на пламък и дим в неосветени участъци;
– паралелно наблюдение на трафика с цел намаляване риска от злополуки;
– допълнителни обективи за по-голям обхват на наблюдение.

Мюнхен – видео базираното решение за пожароизвестяване Aviotec IP starlight 8000 вече може да се използва в тунели, осигурявайки надеждно и бързо разпознаване на пламък и дим. Камерата е бързо и икономически ефективно допълнение към широко използваните линейни топлинни детектори, които самостоятелно реагират само на значителни повишения в температурата и нямат функционалността за едновременна детекция на пламък и дим. Също така  визуализацията на случващото се позволява незабавното докладване на алармите и е ценно средство за аварийните служби.

Надеждно пожароизвестяване дори и при липса на достатъчно светлина и предизвикателни условия

Новата версия на Aviotec е базирана на алгоритми, специално разработени за детекция на пламък и дим в тунели. Благодарение на интегрираната система за видео анализ камерите се нуждаят само от 7 лукса светлина, за да откриват наличието на пламък и дим надеждно. Поради употребата на камерите в тунели Bosch удвои обхвата на наблюдение от 50 на 100 метра като добави нови обективи. Това отговаря на стандартното разстояние между камерите за видеонаблюдение в тунелите. По този начин Aviotec позволява едни същи камери да се използват, както за видеонаблюдение, така и за пожароизвестяване, което спестява допълнителни инвестиции и оперативни разходи.

Минимизиране на риска от катастрофа чрез едновременно видеонаблюдение

При подобни условия видеонаблюдението също се възползва от интелигентния видео анализ в камерите. Чрез непрестанното проследяване на траекторията на движение те могат автоматично да засекат статични автомобили, шофьори, каращи по грешен път, или хора на пътя. Както при засичането на пламък и дим и в този случай се генерира съобщение, за да може служителите по сигурността да предприемат необходимите мерки и да намалят риска от настъпване на инцидент.

Интелигентният видео анализ е вграден в камерата, така че тя не се нуждае от централен сървър, което може да представлява т.нар. „елиминиране на зависимостта от един компонент“ (“single point of failure”). Благодарение на допълнителното записване на метаданни от всички сцени Aviotec позволява бързото проследяване на причината за пожара или злополуката например.

Дори и преди излизането на новата версия, Aviotec беше първото решение за видео базирано пожароизвестяване, което премина успешно взискателните методи за оценяване на немския институт за сигурност на предприятията VdS Schadenverhütung GmbH. VdS проведе процедурата по оценяване, съобразно ръководните им принципи 2203 „Изисквания към софтуера за пожароизвестяване“ и „Спецификации за тестване на детектори за пламък“. През април 2019 г. Aviotec IP starlight получи също и сертификат съгласно австралийския стандарт CSIRO TS010 за видео базирана система за пожароизвестяване.

Като VdS и CSIRO сертифицирано решение Aviotec е подходящ и за ранното разпознаване на пламък и дим в почти всяка сграда с големи размери, тъй като се избягва нуждата пламъкът или топлината да мигрират към сензора. Поради тази причина Aviotec може да бъде използван в големи складове, хангари, обширни търговски центрове и в други подобни обекти.

Потребители, които вече използват решение на Aviotec, могат да преминат към новата версия с безплатна актуализация на фърмуеъра. В случай на нужда от допълнителен обхват за наблюдение, потребителите могат да закупят нови обективи.

За контакт и повече информация – Bosch.