Начало Новини Велоалея от Истанбул до Констанца през Варна

Велоалея от Истанбул до Констанца през Варна

вело

Варна търси възможности да се включи в трансмеждународната мрежа „Евровело“. Мегапроектът е за изграждане на велоалея, свързваща Констанца и Истанбул, съобщи кметът на морската столица Иван Портних.

Представители на местната администрация са на посещение в Бургас, където се представят подробности по проекта, съобщиха Дарик и Стандартнюз.

По проекта са направени анализи на преминаващия по Черноморското крайбрежие човекопоток и са пресметнали какви приходи за икономиката има от реализацията му. Един велотурист харчи средно по 16 евро на ден. Въпрос на техническо решение е дали европейската велоалея ще мине по Аспаруховия мост, откъдето е и основният път от Варна за Бургас.

„Ще се търсят възможности Варна също да се включи, тъй като изграждането на велоалеи в града би довело до опазване на околната среда и решаване на проблема с паркоместата“, обясни градоначалникът.

Той посочи, че би могло например да се мисли за евентуалното свързване на комплекса „Златни пясъци“ с града.

Портних пропомни, че текат процедурите по проекта за Интегриран градски транспорт, по който се предвижда изграждането на 15 километра велоалеи.

Източник: dir.bg