Начало Новини ВЕИ производители отново протестираха пред ДКЕВР

ВЕИ производители отново протестираха пред ДКЕВР

протест

Източник: publics.bg

Над 500 души се събраха вчера за пореден път пред ДКЕВР за протест срещу незаконосъобразната цена за достъп до електрическата мрежа, въведена с Решение на Регулатора. Производителите обвиняват ДКЕВР в дискриминация, тъй като никоя друга технология за производство на ток (като АЕЦ и ТЕЦ) не заплаща такава цена. Обвинения бяха отправени и към разпределителните дружества, тъй като според производителите на зелена енергия те ще се възползват от стотици милиони левове допълнителен приход под формата на такса за достъп.

Таксата отнема до 40% от приходите на ВЕИ централите и ги поставя в невъзможност да обслужват кредити и съответно пред реалната опасност от фалити. Броят на засегнатите дружества е над 1400. Производителите продължават да настояват за отмяна на решението и да искат оставката на Ангел Семерджиев и колегите му.
Протестиращите преминаха пред сградата на Министерския съвет, а след това се събраха пред Представителството на Европейската комисия в България, където бяха връчени стотици индивидуални жалби до ЕК. От Представителството увериха, че ЕК е запозната с проблема и вече се работи по темата с българските институции.