Начало Новини Възможно е саниране на над 50 сгради до края на 2014-а

Възможно е саниране на над 50 сгради до края на 2014-а

sanirane

Минимум 50 е броят на сградите, които могат да бъдат санирани до края на 2014 г. Това каза по време на пресконференция, посветена на свършеното от екипа на Министерство на регионалното развитие (МРР) за една година, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Санирането на първите две сгради с европейски пари започна през месец май. За останалите обекти са обявени обществени поръчки за проектиране и изпълнение. „По време на едногодишното ни управление спасихме проекта за енергийно обновяване на българските домове”, каза министър Терзиева. Тя уточни, че се запазва съотношението 75% от стойността на санирането да се плаща по оперативни програми, а останалите 25% от етажната собственост.

Друг акцент от едногодишното управление на този екип е, че за първи път от 20 години се инвестира в рехабилитацията и строителството на язовири. Няма пречка до края на 2014 г. да започне доизграждането на двата язовира – „Луда Яна” край Панагюрище и „Пловдивци“ край Рудозем.

Като успех на ведомството през изминалата година министърът посочи предотвратения риск от загуба на 250 млн. лв. от бюджета на Оперативна програма „Регионално развитие“, чрез включването на големия проект за Северна скоростна тангента, както и разработената и изпратена вече на ЕК Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В нея министърът категорично отстоява финансирането на 67 града от първо до четвърто ниво, съгласно Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г.

Въведена е и нова политика и по отношение на плажовете по Черноморието, с която се уеднаквяват режимите и плажовете могат да се отдават за по-дълъг период чрез концесия, след провеждане на прозрачни процедури. За неатрактивните за концесиониране, от бизнес гледна точка, плажове остава възможността да се отдават под наем. За първи път предприехме мерки така, че държавата да се погрижи за безопасността на неохраняемите плажове към които няма инвеститорски интерес, каза Терзиева.

Източник: fakti.bg