Начало Новини Възлагат още една експертиза на състоянието на Аспаруховия мост във Варна

Възлагат още една експертиза на състоянието на Аспаруховия мост във Варна

most

Агенция „Пътна инфраструктура“ е подала оферти към чуждестранни фирми, които да направят още една експертиза на състоянието на Аспаруховия мост във Варна.

Според българско изследване мостът е здрав и всякакви спекулации, че може да възникне проблем при експлоатацията му, са несъстоятелни.

„Абсолютно безопасен е Аспаруховият мост. Нека да не се правят такива внушения от всякакви хора, които не са специалисти, които ходят, снимат и си правят пиар със снимки, на които се вижда с просто око, че пукнатините са повърхностни и е оголена армировката, но това не е конструктивен проблем“, заяви пред БНР Иван Досев -член на Управителния съвет на АПИ.

И допълни: „Това е проблем на дълготрайността на съоръжението, т.е. ако не се предприемат действия по санирането на тези колони и възстановяване на бетоновото покритие върху армировката очевидно животът на съоръжението ще бъде скъсен, но ние това ще го предприемем в най-скоро време“.

„За шест от съоръженията вече сме го извършили. А относно конструктивната годност, тук безспорно се изказват всички – и наши експерти, и външни експерти, че конструктивни проблеми съоръжението няма“, беше категоричен Иван Досев.