Начало Новини Във Варна се возят на 80 годишен асансьор

Във Варна се возят на 80 годишен асансьор

asansior

Обитателите на красивата стара кооперация на бул.“Приморски“ 59 могат да се похвалят, че се возят на най-стария действащ асансьор във Варна. Придвижването от първия до петия етаж става с швейцарска точност и прецизност, защото съоръжението е марка „Шиндлер“.

Швейцарската компания се занимава с вертикален транспорт от 1874 г. Въпросното съоръжение във Варна е монтирано през 1935 г., съобщава Дарик.

Асансьорът на 80 години все още функционира безотказно. При това е много по-тих и надежден от много от съвременните подемни съоръжения.

Запазен е в почти оригиналния си вид, като са му подменени само някои дребни детайли, разкриха от фирмата, която извършва аварийното и сервизно обслужване на съоръжението.

То е в перфектно състояние и дори може да се каже, че е по-надежден от по-съвременните асансьори, смятат техниците.

Кабината изглежда съвсем ретро. Изработена е от дърво, като за врата има плъзгаща се решетка. Както се полага, вътре има и огледало. Индикатор къде се намира кабината не е нужен.

Тя може да се види от всеки един етаж, защото шахтата е открита и обградена с телени мрежи.

Въпреки 80-те години непрекъсната експлоатация, лифтът притежава нужната безопасност и сигурност.

Само преди няколко месеца е бил проверен от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Инспектиращите са останали приятно изненадани от състоянието на съоръжението и работата на всички възли и детайли по него.

Доскоро на асансьора е имало много красива и ценна табела, поставена от фирмата производител. Табелата обаче е станала жертва на кражба, със съжаление споделят съседите.

Асансьорът на „Приморски“ 59 има подемност от 200 кг. Може да вози трима, но за да не се стига до претоварване, се препоръчва в кабината да не се качват повече от двама. Всъщност претоварването е единственият проблем, заради който се случва ретро асансьорът да спре.

Сред по-известните хора, ползвали асансьора, е Цончо Родев. Писателят е живял и творил на последния етаж на кооперацията.

Сградата на бул. „Приморски“ 59 е построена през далечната 1933 г. Смята се, че е първата жилищна кооперация в града. Проектирана е от Стефан Венедикт Попов. Първоначално е била курортен дом, носещ името „Плаж Варна“. Дълги години на партерния етаж се е помещавала сладкарница „Дръзки“. Днес там има магазин за авточасти и рок клуб.

Строители.бг