Начало Новини ВАС се произнесе в полза на Община В. Търново за международния архитектурен...

ВАС се произнесе в полза на Община В. Търново за международния архитектурен конкурс

Tarnovo

Върховният административен съд се произнесе с окончателно решение по жалбата на един от участниците в конкурса за нов градски център на В. Търново. Съдът потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се отхвърлиха всички претенции на жалбоподателя като неоснователни. Това на практика дава “зелена” светлина на конкурса “Ново сърце за стария град” за развитие на територията на Старото военно училище.

След приключване на конкурсната процедура и решението на магистратите предстои връчване на наградите на авторите на осемте премирани проекта и възлагане на проектирането на Експозиционния център на победителя в конкурса – италианския архитект Клаудио Нарди. За проектирането на сградата в Инвестиционната програма на Общината са заложени 300 000 лв. С идейния проект на италианеца Общината ще кандидатства за финансиране по ОП “Региони в растеж” 2014-2020. Относно градоустройството ще бъде проведено допитване до гражданите за бъдещото развитие на терена на Старото военно училище.

В международния конкурс, обявен през април 2018 г., участваха 62 идейнни проекта от цял свят. След класирането двама от участниците – “Ателие 3” ДЗЗД и “Стивън Джордж Интернешънъл България” ООД, пуснаха жалба в КЗК. Регулаторът остави без уважение техните жалби, след което единият участник входира жалба във ВАС, която също бе отхвърлена.

От Община В. Търново обявиха, че авторите на наградените проекти лично да представят идеите си пред обществеността на старата столица. През септември 2018 г. арх. Клаудио Нарди лично представи проекта си във В. Търново. Експозиционният център ще бъде разположен между Пети корпус на ВТУ и Областна администрация. Той ще е с изглед към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към Стария град. Приземният етаж е предвиден за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, ще има книжарница и офиси. На първия етаж ще има голяма зала с капацитет 1200 места, проектирана така, че да има възможност за разделянето ѝ на по-малки помещения. За фасада на Експозиционния център италианският архитект залага на плътна вертикална дървена слънцезащитна система, която акцентира върху облия формат на сградата.