Начало Новини Въртящи се къщи следват слънцето, за да произвеждат енергия

Въртящи се къщи следват слънцето, за да произвеждат енергия

vurtiashti-kushti

Всички сме чували за соларни панели, които „следят“ слънцето, но какво да кажем за цели къщи, които правят същото? „Casas em Movimento“ в Португалия са проектирали няколко прототипни къщи, захранвани със слънчева енергия, които правят точно това. По този начин те драстично увеличават произвежданата от собствените си соларни панели електроенергия. В този случай и фотоволтаичният масив, и самият дом са в състояние да се движат по слънцето.

Жулием Силва, разработил този проект, представи смелата си идея за първи път на състезанието „Соларен декатлон“ в Мадрид. По думите му, този устойчив дизайн е вдъхновен от слънчогледите.

„Ефектът на слънчогледа се създава чрез съчетаването на две движения: въртенето на самата сграда – на 180 градуса през целия ден – и завъртането на носача на фотоволтаичния покрив, за да се осигури наклон от 90° на тази повърхност по отношение на позицията на слънцето (оптималният ъгъл за фотоволтаичните технологии)“, според сайта на групата. Силва казва, че комбинирането на въртенето на сградата и на покрива произвежда 25 000 кВтч електроенергия годишно. Подобно количество е пет пъти повече от това, което къща с този размер би могла да консумира, съобщава greentech.bg.

vurtiashti-kushti

Предварително програмиран за проследяване на слънцето, домът използва “еквивалента на шест 60-ватови крушки, работещи за един час“, за да се върти през деня. Това е незначително количество енергия спрямо обема, който се генерира. Силва казва, че ясно изразените движения на носача на фотоволтаичния покрив са проектирани така, че да контролират ефектите на светлината и сянката. Това осигурява защита от слънчевото затопляне през лятото. В резултат на това се постига около 80 процента намаление на разходите за охлаждане. През зимата пък соларният покрив се движи по ос в горната част на конструкцията на сградата, което гарантира максимално слънчево излагане. Ротацията засяга и вътрешната динамика на дома.

“Така например сутрин кухнята може да бъде по-малка. В 21-ви век дневният ритъм на семействата рядко позволява на всички да закусват заедно. Вечерта тя може да се слее с всекидневната, което позволява на семейството да прекарват времето си заедно в края на деня, по време на приготвянето на вечерята и храненето“.

В Португалия средното време за ежедневното движение на дома е 9 часа през зимата и 15 часа през лятото. Потребителят може ръчно да промени скоростта, при което ротацията ще изисква най-малко 12 минути, според Силва. Той подчертава, че ротацията няма да създаде смущения вътре в дома (с други думи, сервираните ястия няма да падат на земята с трясък всеки път, когато къщата се премества, за да следва слънцето).

Когато „Casas em Movimento“ представили своя проект пред MIT, те били посъветвани първоначално да се целят в най-високия сегмент на пазара, в резултат на което за такава къща е фиксирана доста висока цена – 6 387 евро на квадратен метър. С течение на времето създателите на въртящите се къщи се надяват тази цена да спадне. „Нашата стратегия е да продължим да оптимизираме технологията и всички процеси, така че да можем в бъдеще да достигнем по-широки пазарни сегменти с по-ниски разходи“, каза Силва. „Нашата дългосрочна цел е да постигнем същата цена за квадратен метър, която важи за конвенционалните сгради“.

Строители.бг