Начало Новини Вълнообразна офис сграда с алея за пешеходци и колоездачи на покрива

Вълнообразна офис сграда с алея за пешеходци и колоездачи на покрива

Датското архитектурно студио 3XN спечели конкурс за дизайн за офис сграда в квартал Хагастаден в Стокхолм. Новата сграда, наречена Kvarter 15, включва пешеходна и велосипедна алея, която свързва старата кариера с обществения парк Хагапаркен и езерото Брунсвикен. Алеята преминава през цялата сграда благодарение на леко извитата ѝ форма. Най-ниският от покривите на Kvarter 15 има тераса с панорамна гледка към парка. Част от покрива ще бъде озеленен с растения, които ще спомагат за задържането на дъждовна вода. Предвижда се покривът да бъде допълнен с фотоволтаични панели. Очаква се Kvarter 15 да се превърне в катализатор за съживяване на района чрез инкорпорирането на кафенета, ресторанти и магазини.

Kvarter 15 е модерна офис сграда, която ще осигури нова връзка със северната градска порта на Стокхолм между магистралата, града и обществения парк Хагапаркен. Освен нова връзка, сградата ще предпазва парка от шума и замърсяването от близката магистрала. Гладката извита фасада на Kvarter 15 формира две нови органични открити градски пространства и площади на ниво улица.

Kvarter 15 е свеж прочит на класическия дизайн и се различава от съседните съществуващи структури. В същото време проектът на 3XN ще се впише безпроблемно в околната среда благодарение на внимателно обмислената палитра от материали, основно тухли, и естествени земни цветове.

Вътре в новата сграда ще има множество гъвкави офис площи, предназначени да насърчават социалните взаимодействия между различните наематели на сградата. „Трябва да създадем пространство, което да стимулира въображението и креативността на хората. В сложна сграда с много наематели е изключително важно да се предоставят възможности за споделяне на знания и вдъхновение за различни организации и хора“, сподели Ян Амундсен, старши партньор 3XN.