Начало Новини В кои квартали инвестицията в имот е най-добра

В кои квартали инвестицията в имот е най-добра

imot

Напоследък все повече анализатори и имотни агенции ни призовават да купуваме жилища, за да спасим спестяванията си от инфлацията. На фона на невероятно ниските лихви по депозитите вложението в апартамент изглежда разумна алтернатива, тъй като обещаваната доходност надвишава тази на срочните а и на всякакви други депозити в банки.

Но дали това е наистина така и дали покупката на всякакъв апартамент се е отплатила на инвеститорите и за какъв срок? За да се отговори на този въпрос, трябва да се види как са се представяли исторически цените на имотите в различни квартали примерно в столицата. Защото някои райони се радват на по-голям интерес от страна на купувачите отколкото други.
Предпочитани от купувачите за покупка на жилище в столицата са кварталите „Лозенец“, „Студентски град“, „Витоша“, „Младост“, тези по протежението на булевард „България“ – примерно „Белите брези“ и квартали, в които има или скоро ще има спирки на метрото, като например „Хиподрума“.
При покупка с цел инвестиция купувачът трябва да се насочи към по-малки по размер жилища. Не само защото те изискват по-малка сума за инвестиране, а и защото доходността идва изключително по линия на отдаването под наем, а за маломерните апартаменти се намират по-лесно наематели. Какво показва статистиката?
През последните три години, когато се наблюдава стабилизиране на пазара, цените на двустайните жилища в посочените 6 столични квартала са поскъпнали с 12,15%, докато усреднените данни за София са за 9% (виж таблиците). С най-много са се повишили цените в „Лозенец“ – два пъти над ръста за столицата, а с най-малко – в „Студентски град“.
.
Ако се върнем с повече години назад – до 2014 г., ще видим, че ситуацията с цените точно в тези квартали е била идентична, т.е. най-големите ръстове са били именно там.
Средното поскъпване на жилищата в столицата за 11-годишен период от 2004 до 2015 г. е 80,1%, докато точно за тези квартали то е 96,72%, т.е. отново по-високо. Или излиза, че двустайните жилища в най-предпочитаните квартали на София са донесли по-голяма доходност на инвеститорите, ако те са ги купили през 2004 г. и по някаква причина са ги продали през 2015 г.
Разбира се, инвеститорите се интересуват преди всичко от това как са се движили наемите в тези квартали през годините, за да преценят дали ще печелят от тях. Данните показват, че отново тези квартали водят над средния резултат за столицата, съобщава trud.bg.
В момента доходността от наеми в предпочитаните квартали на София не може да достигне нивата отпреди 11 години. Причината е, че тогава имаше по-малко предлагане на жилища в тези райони и съответно наемите бяха по-високи. Но и сега средната годишна доходност е далеч над тази от лихвите по влогове. Според последните данни на БНБ лихвата по средните депозити в евро през август е паднала до 1,2%.

Строители.бг