Начало Новини В Алжир искат български строителни компании

В Алжир искат български строителни компании

строителство

Източник: vestnikstroitel.bg

Имаме нужда от нов фокус в отношенията между България и Алжир. Трябва да се съсредоточим върху икономиката, образованието и сигурността. Това каза външният министър Николай Младенов при срещата си със своя алжирски колега Мурад Меделси. На нея двамата коментираха, че е необходимо активизиране на отношенията между двете държави, като се има предвид, че последното посещение на високо ниво е от 1997, а последните политически консултации между София и Алжир са от 2006 г.

Всички български компании, които се занимават със строителство, земеделие и водна инфраструктура са добре дошли тук, защото имаме нужда от това, заяви алжирският външен министър Меделси.

Двамата министри обсъдиха и създаването на бизнес съвет между двете страни. Николай Младенов е в Алжир, една от най-големите износителки на газ в света, придружаван от бизнес делегация.

Външният министър Младенов се срещна и с премиера на Алжир Абделмалек Селал, който поиска между двете държави да започне обсъждането на споразумение в областта на зeмеделието. Според него то ще помогне на българските компании да влязат на алжирския пазар.

В края на вчерашния ден Николай Младенов беше приет и от президента на Алжир Абделазиз Бутефлика.

Днес, в рамките на бизнес форума, бе подписано споразумение между бизнес асоцииации от двете страни.

Преди отпътуването си външният министър отново разговаря със своя алжирски колега Меделси на работен обяд.