Начало Новини Устройствен план за част от центъра прие СОС

Устройствен план за част от центъра прие СОС

sofia tzentur

Подробен устройствен план на част от центъра на София прие Столичният общински съвет, съобщи БТА.

Планът предвижда защита на културно-историческото наследство и недопускане на мащабно строителство.

По думите на главния архитект на София Петър Диков, вносител на доклада, става въпрос за същинския център на София в района на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Орлов мост“, бул. „Цар Освободител“, южно от ул. „Аксаков“, ул. „Алабин“, ул. „Гурко“ достига до бул. „Мария Луиза“ и пл. „Света Неделя“, бул. „Дондуков“, ул. „Кракра“, парка „Заимов“, бул. „Васил Левски“, ул. „Шипка“ и Военната академия.

Столичният общински съвет (СОС) направи голяма крачка в устройството на града, защото прие ПУП, който близо 100 години не беше довършен, каза Диков. Той отбеляза, че има зони от центъра, чиито планове са от 1905-06 г. Според главния архитект планът е възможно най-консервативен – залага опазване на паметта на града, както като пространства и като сгради, така и като зеленина.

Преработван е многократно и са взети под внимание повечето предложения на граждани и граждански организации, които се отнасят до запазване на градския център, подчерта Диков. Той каза, че са положени усилия да бъде запазено всяко дърво в града, независимо дали се намира в публична или в частна собственост.

Планът предвижда програма за проучване на археологията на града и нейното експониране, информира главният архитект. Най-важната част по думите му е проучването и разкриването на Сердикийския амфитеатър – уникално съоръжение от времето на Римската империя.

С този план софиянци във всеки един момент ще имат възможност да следят какво се предвижда и какво се прави в техния град, посочи Диков. Той изтъкна, че планът прекратява практиката на частични изменения, заради която са допуснати много грешки в София, включително и в центъра.

Според главния архитект обаче винаги ще има недоволни, защото всеки си представя по различен начин развитието на града и на квартала си.

Най-вероятно обжалванията ще дойдат от хората, които са си мислели, че в центъра могат да строят небостъргачи и да събарят стари сгради, коментира Диков.

Строитили.бг