Начало Новини Устойчиви и смарт технологии за възстановяването на следвоенна Сирия

Устойчиви и смарт технологии за възстановяването на следвоенна Сирия

Базираната в Дамаск компания за проектиране, проучване и консултации, Reparametrize Studio, представи проект за преобразуване на повредена във войната в Сирия жилищна сграда с обществени зелени площи. Проектът, наречен Re-Coding Smart Building, е част от продължаващото проучване на студиото за оценка и анализ на пострадалите сгради в Сирия с помощта на технологии за 3D сканиране. Предложението е участвало в конкурса за архитектура Hybrid Urban Challenge и е избрано сред десетте най-добри проекта от участници от 22 държави.

Ключово дизайнерско решение за съществуващата полуразрушена четириетажна сграда е създаването на оживен централен вертикален двор от дървесина, произедена от Metsa Wood. Студиото е приложило напълно интегрирана система, като добавя зеления компонент към силно повредените етажни плочи, колони и фасади. „Разработваме нова методология за съживяване на бъдещия следвоенен смарт град“, споделят от Reparametrize Studio. С помощта на съвременните смарт технологии архитектите са визуализирали бъдещето на интелигентните следвоенни градове.

„Към края на сирийската криза жителите, които се завърнаха в разрушените си домове при липса на базови условия за живот и несъществуващи социално-икономически отношения, ни изправиха пред предизвикателството как бързо да запълним празнините. Избрахме традиционния сирийски дом и неговия високоефективен двор Ard Al Diar, който е идеален модел за социално устойчиво  място с технология за охлаждане и отопление, която се адаптира към сезонните промени„, казват авторите на проекта. Развивайки пасивните традиционни системи в нова интелигентна екологична система, Reparametrize Studio са създали обществени и частни пространства, които реализират нова визия за съвместен живот, осигурявайки изобилие от удобства за жителите, включително зелени зони, зеленчукова градина, зелен покрив, зони за физическа активност и отдих. Всички закрити жилищни пространства са ориентирани около този двор. Хоризонталните дървени плочи се разположени на различни нива в дървена структура с дървовидна форма, в която са инсталирани водопроводни тръби за събиране на дъждовна вода, тръби за отопление и охлаждане на въздуха и кабели за смарт изолация – всички свързани към един мрежа чрез сензори, която събира и анализира данните за цялата сграда и автоматизира процесите.