Начало Новини Устойчив ремонт на бетонни фасади с армировка от базалт, вместо стомана

Устойчив ремонт на бетонни фасади с армировка от базалт, вместо стомана

В продължение на десетилетия архитекти и строителни инженери изграждат и проектират със стоманобетон. Въпреки това, стоманобетонните фасади обикновено имат ограничен живот. Тъй като въглеродният диоксид и водата от въздуха, както и остатъците от сол, проникват в бетона и компрометират химичния му състав, стоманата започва да ръждясва и бетонните части поддават. Сега изследователи от Мюнхенския университет за приложни науки са тествали бетон, армиран с базалт като алтернатива, който дава обещаващи резултати.

В проекта Fаsalt „Ремонт на окачени бетонни фасади с тънкостенни фасадни добавки от армиран с базалт бетон“ екипът около професорите Андреа Кустерман, Кристоф Даубершмид и Кристиан Шулер от Факултета по строителство на Мюнхенския университет изследва, оптимизира и тества свойствата на строителния материал за неговата пригодност за строителство на фасади. Резултатът е концепция за ремонт на повредени стоманобетонни фасади и носещи бетонни елементи. Новите укрепващи елементи от базалт имат няколко предимства. Те са:
– леки;
– имат висока якост на опън;
– не ръждясвайте и
– струват сравнително малко, защото суровината базалт – вулканична скала – е налична в изобилие.

Допълване, вместо отстраняване

Проф. Кустерман обяснява: „При обновяване на конвенционални бетонни фасади, елементите, засегнати от повредата, често трябва да бъдат напълно премахнати и заменени с нови. Това отнема много време и е много скъпо“. В мащабен тест в Университета за приложни науки в Мюнхен нейният екип вече е доказал, че бетонните фасадни елементи с армировка от базалтови пръчки могат да отговорят на всички изисквания за товароносимост, издръжливост и естетика, необходими за ремонта.

В допълнение към всички емпирични изследвания, с помощта на числена симулация е проверена носещата способност на конструкцията. Има и успешни примери за използване в практиката, особено на места, където има голямо излагане на хлорид от пътна сол, например по мостове, оживени пътища или тунели.

Алтернатива на стоманената армировка

Доказана при изпитания за якост на опън, позволява висока товароносимост при ремонти, а също и при ново строителство. Новата комбинация от материали, използваща базалтова армировка и тънък слой торкрет, вече се тества на практика – например при ремонт на мост в Дрезден. Друго приложение могат да бъдат траверси на железопътни линии с базалтова армировка, които в момента се изследват за тяхната годност.

Следващата стъпка е да се оптимизира връзката между базалтовата армировка и бетонната матрица. Изследователите са уверени, че концепцията може да бъде доразвита до готово за пазара решение и че то може да се използва навсякъде, където се изисква дълголетие и предишните конструкции от стомана и бетон са достигнали своя предел.

Проектът е осъществен от Факултета по строителство на Университета за приложни науки в Мюнхен и финансиран от Федералното министерство на образованието и научните изследвания като част от програмата „Изследвания в университети за приложни науки“ (FKZ 03FH059). Проектът Fаsalt е подкрепен от сътрудничещите компании Josef Pfaffinger Bauunternehmung, Sto, Fischerwerke, както и експерта д-р Ралф Кимел и Асоциацията на приятелите на стоманената конструкция.