Начало Новини Устойчив офис на Glumac в Шанхай

Устойчив офис на Glumac в Шанхай

ustoichiv office

Международната архитектурна фирма Gensler наскоро изгради нов офис в центъра на Шанхай, който се радва на впечатляващ набор от енергоспестяващи и нисковъглеродни свойства. Замислен като централа за азиатския регион на консултантска фирма за устойчив инженеринг Glumac, офисът разполага с изумителни екологични технологии, включително такива отдушници на принтерите, които филтрират въздуха и подобряват качеството му!

Всичко това има за цел да демонстрира способностите на компанията да развие устойчивото строителство в Китай и Азия. Енергийно позитивната сграда пести не само ток, но и вода, като е на път скоро да получи своя платинен LEED сертификат и да стане първият LBC-сертифициран проект в Азия.

За да се осигури безопасно убежище в страна, печално известна със своето замърсяване на въздуха, от Gensler са проектирали офиса на Glumac така, че да има усъвършенствани системи за пречистване на въздуха, които осигуряват здравословното му качество чрез постоянно измерване на PM2.5 частиците при стандарт от по-малко от 30 g/m3, дори когато външният въздух достигне опасни нива от над 300.

Вътре в офиса е инсталирана зелена стена, която също помага за пречистването на въздуха. Съгласно LBC стандарта, всички строителни материали са добивани отговорно и включват местни, рециклирани и спасени материали, съобщава greentech.bg.

Захранван със слънчева енергия, офисът консумира по-малко от 40 000 кВтч годишно и насочва излишната енергия към държавната електро-мрежа. В допълнение към позитивните си енергийни възможности офисът е оборудван с водно-ефективни тела, които използват събрана и дезинфекцирана дъждовна вода. Около 500 кубически метра дъждовна вода се събират всяка година, но смесителите и крановете осигуряват използването на 200 кубически метра вода годишно. Проектът е реализиран с нулев въглероден отпечатък.

Изграден гъвкаво, просторен и изпълнен със светлина, офисът е оформен с отворен план чрез подвижни прегради, които служителите могат да използват, за да променят конфигурацията на работните пространства. В офиса има място и за туристическите групи, които посещават мястото от интерес да научат повече за устойчивото проектиране.

ustoichiv office

gadf

ustoichiv ofice

Строители.бг