Начало Новини Уникални находки открити при строителна дейност

Уникални находки открити при строителна дейност

arhiologicheski

Църква, некропол, саркофаг, част от крепостната стена са открити по време на строителните дейности по водния цикъл в Поморие. Това научи БТА от Общината.

„Саркофаг на Теофилакт Лагоматис“ – тези думи са изписани върху каменния ковчег, който е разкрит на улица „Гладстон“. Саркофагът е поставен в северното предверие на църква и по палеографски данни надписът се отнася за не по-рано от 9 век – началото на средновековието.

Според ръководителя на разкопките Никола Русев църквата вероятно също е от този период и продължава да съществува до 10 – 11 век. По предварителни проучвания, в саркофага са положени костите на поне седем възрастни мъже и жени и поне три деца.

Отварян е многократно, костите са размествани, освобождавана е площ. Интересно е, че в него има само един череп, други два и част от костите са открити в близост до саркофага, което може би ще даде сведения за непознат досега погребален обичай, каза Русев.

За съжаление няма почти никакъв гробен инвентар, който да ни помогне в датирането, но това ще бъде анализирано въз основа на материалите, които са вкопани в пласта, заяви Никола Русев. Той съобщи, че в района е открит и бронзов реликварий, който предстои да бъде изследва, съобщава dir.bg.

Екипите по изпълнението на проекта за водния цикъл на Поморие се „натъкват“ и на крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало от римския или ранновизантийския период, на улиците „Оборище“ и „Камчия“, в квартал „Север“.

За по-голяма устойчивост срещу обсадна разрушителна техника, основите на стената са били положени върху дървени колове, разположени на разстояние и запълнени с трамбована пръст.

Към момента на улица „Славейков“ в квартал „Север“ екип под ръководството на доц. Олег Александров проучва сграда, която датира към 5 век.

Археолозите са попаднали на керамични предмети, мраморни облицовки и колективна находка от 70 броя медни монети, които в момента се проучват. Предстои да бъде направена проверка на обектите от комисия при Министерство на културата. След реставрация и анализ на артефактите, те ще бъдат експонирани в Исторически музей – Поморие.

Строители.бг