Начало Новини Удължават срока за проекти по ОП „Региони в растеж

Удължават срока за проекти по ОП „Региони в растеж

regioni v rastej

Удължават с два месеца срока, в който 39 общини ще могат да подадат проектите си по приоритетна ос 1 на оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, която е за подобряване на градската среда.

Това заяви в Перник министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която присъства на изнесено заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, ръководено от кмета на Велико Търново и председател на УС Даниел Панов.

Общините с одобрени инвестиционни програми ще могат да внесат 50% от планираните инвестиционни проектирания до 31 юли, а не до 31 май.

„Настоявахме за компромис, тъй като сроковете бяха много кратки. Предоговарянето дава възможност на общините да се възползват още по-ефективно от правото си на ресурс“, коментира председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов.

Националната програма за енергийна ефективност също бе сред засегнатите теми. Министър Лиляна Павлова препоръча на кметовете да подготвят проектите си, като се съобразят с новия Закон за обществените поръчки. Тя посъветва да бъдат включени само задължителните дейности – саниране, ремонт на покриви и подмяна на дограма, а за конструктивните ремонти собствениците и органите на етажната собственост да търсят други възможности за финансиране. Причината е, че интересът към Националната програма за енергийна ефективност е много голям, а ресурсите са о граничени, посочи Лиляна Павлова, съобщава trud.bg.

„НСОРБ е договорило частично отпадане на мораториума за земеделските земи. Общинските съвети ще могат да ги отчуждават и продават с цел реализация на инвестиции на местно ниво, които ще доведат до откриване на работни места“, заяви Даниел Панов.

Строители.бг