Начало Новини Училище в Исландия – оазис за деца и учители в суровата исландска...

Училище в Исландия – оазис за деца и учители в суровата исландска среда

Шведското архитектурно студио Kjellgren Kaminsky Architects представи проектно предложение за нова предучилищна сграда със солидна фасада за суровата исландска среда. Двойствената природа на архитектурата като убежище и произведение на изкуството е ясно видима в проекта, целящ да предостави на крайбрежната общност на Seltjarnarnes безопасен, функционален и в същото време естетически приют за деца.

Предложението на Kjellgren Kaminsky Architects определя три различни открити зони и вътрешен двор. Последният предлага безопасно открито пространство, защитено от суровите крайбрежни ветрове. Осигурявайки на децата пространство за игри и творческо развитие, вътрешният двор представлява сърцевината на сградата.

Фасадата на училището е обвита с полирана алуминиева сплав, местно производство –  материал, който е устойчив, не се нуждае от поддръжка и отразява средата наоколо.

Интериорът е облицован с дърво, което допринася за усещането за топлина и защитеност. Дървесината в интериора реферира към местната традиция за използване на дървения материал от изведени от експлоатация дървени кораби за изграждането на домове. В миналото тези кораби са били единствен източник на дървесина в тази отдалечена страна без гори.

Ландшафтният дизайн е повлиян от дивия исландски пейзаж. Цветовата палитра от земни цветове на пръст, чакъл, трева и растителност подчертава дизайна и отчетливата метална обвивка, засилвайки контраста между солидния външен вид и приветливата топлина на интериора. Елементите на ландшафта предлагат творчески и педагогически фон за деца и учители. Вятърът и водата са важни динамични характеристики, които променят сцената във времето.

В близост до сградата и в Атриума има място за тихи и творчески занимания във външно студио, градинарство и игра с пясък и вода. Атриумът е добре защитен от вятър и слънце. Сянката е интегрирана в архитектурата.

Централните части на двора, частично оборудвани със съоръжения за игра, са пригодени за физическа активност. Незаетата от съоръжения площ е оставена за непланирана, гъвкава употреба. В далечния край на двора е предвидена зона за неформален и по-див пейзаж, който децата да могат да изследват и да създават свои собствени игри и занимания. Буйна растителност е подходящо аранжирана за детските игри. Пресъздаден е хълмист вулканичен релеф.

Водата е важен елемент в училищния двор. Дъждът се отвежда от покрива и твърдите настилки в отворена система от канали, превръщайки се в творчески и педагогически елемент за игра, и градинарство.