Начало Новини Турция строи първия си екологичен град

Турция строи първия си екологичен град

ecograd

Той ще се намира на 50 км. от границата със Сирия, в близост до град Газиантеп. Първият еко град ще се разпростира на площ от 3200 хектара, а в него ще живеят и работят 200 000 души. За строителството му ще бъдат използвани всички известни досега екологични методи: на покривите ще има градини, за вода ще се разчита предимно от дъжда, събирането на боклука ще става разделно. Силните ветрове, които духат в района ще се ползват за производство на електроенергия, посредством изграждането на вятърни електрогенератори. По-голямата част от тока жителите на града ще получават благодарение на специална технология, разработена от френската компания Burgeap. , която по-рано установи, че в Газиантеп, където се отглежда шам-фъстък, черупките на ядките са отличен източник на биогориво.

През 2013 г. Газиантеп е изнесла 4000 тона шам-фъстък. Той е със специфичен вкус и не съдържа холестерол. Голямо количество от ядките се използват при направата на баклава, а черупките досега просто се изхвърляха.

Първоначално властите планират да застроят 55 хектара от града, като изграждането ще започне още тази година. Кога ще бъде напълно завършен първия екологичен град в Турция все още не се знае.

Източник: fakti.bg