Начало Новини Турският пазар на недвижими имоти върви към нови рекорди

Турският пазар на недвижими имоти върви към нови рекорди

nedvijimi imoti turtzia

През първите девет месеца на 2015 г. в Турция са продадени 936 615 имота. Според анализатори настоящата година ще бъде рекордна по отношение на продажбите на недвижимости, независимо че през последните два месеца (септември и октомври) се наблюдава спад в броя на реализираните сделки спрямо същите месеци на миналата година. Прогнозите са, че продажбите ще достигнат 1.2 млн., пише турският вестник Hurriyet Daily News. Причината за това ще бъде активизирането на пазара след парламентарните избори от 1 ноември.

Няколко са факторите, които доведоха до спад в сделките. Редица предприемачи отложиха покупките си за ноември, т.е. след изборите. Това сериозно се отрази на пазара, коментират местни анализатори. Само за септември спадът е 20.1% на годишна база, отчитат от Националния статистически институт на Турция – TUIK, съобщават fakti.bg. Също така влияние на потенциалните купувачи оказа не само политическата, но и икономическата нестабилност. Силното колебание на валутните курсове, както и повишаването на лихвените проценти, увеличиха инвестиционния песимизъм.

За първата половина на ноември се отчита рязък скок на сделките с недвижими имоти. Най-голяма инвестиционна активност проявяват предприемачите от страните в Персийския залив.

Строители.бг