Начало Новини Центърът на Русе вече има нов облик

Центърът на Русе вече има нов облик

ruse

Сухи фонтани, статуя на уличен музикант, художествено осветление, цветна градина и нова пешеходна настилка промени облика на стария градски център на Русе.

Близо 24 000 кв. метра е територията между площадите „Свобода“ и „Батенберг“, която през последните месеци беше рехабилитирана с 5,4 млн. лева, спечелени от Общината по европроект, предаде БТА.

Официалното откриване, на което присъства министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, се състоя преди броени дни. Министърът поздрави кмета и неговия екип за положените усилия по осъществяването на проекта.

„Виждам Русе преобразен и разцъфнал. Освен духd, който притежава, мисля, че градът вече върна своя блясък на перлата на Дунава. Само с подкрепата, която предоставихме по програмата за регионално развитие, Русе осъществява проекти за 67 млн. лева, което е огромна инвестиция“, заяви министър Павлова.

Кметът Пламен Стоилов отбеляза, че осъществяването на проекта е било възможно заради пълната подкрепа на правителството и на министерството.

„Проектът беше труден. Спомнете си преди четири години какво представляваше това място, а сега имаме прекрасен площад, красива централна градска улица и най-хубавото е, че оценката на хората е изключително висока“, каза Стоилов и допълни, че от изоставащ град в момента Русе може да претендира с достойнство и самочувствие за водещ град в България.

Два сухи фонтана с художествено осветление са изградени на площадите „Хан Кубрат“ и „Елиас Канети“. Поставената в едно от водните съоръжения статуя на уличен музикант се превърна в атракция, до която русенци и гостите на града ежедневно се снимат.

Големият фонтан пред сградата на Русенския исторически музей, който бе рехабилитиран напълно, събира през деня и до късно вечерта десетки хора.

По проекта бе изградена и нова настилка в различни цветови нюанси по централната пешеходна улица „Александровска“ – между площадите „Свобода“ и „Батенберг“.

Градинките на пл. „Батенберг“ са изцяло обновени с нова растителност, която се поддържа с автоматична поливна система. През нощта художественото осветление му придава приказен вид и става притегателно място за младежи. В района е монтирана и система за видеонаблюдение, като 25 камери следят за евентуални вандалски прояви.

От Oбщината информираха, че до дни на пл. „Елиас Канети“ ще бъде поставен и паметник на родения в Русе световноизвестен писател-нобелист. Той не е елемент от проекта, а ще бъде поставен по повод на 110-годишнината от рождението на Канети на 25 юли.

Кметът Пламен Стоилов заяви, че този проект ще бъде надграден. Сред приоритетите на общинската управа е благоустрояване на крайбрежната зона и на улиците, които свързват кея с центъра на града.

Градоначалникът посочи, че финансирането ще бъде по новата оперативна програма „Региони в растеж“, по която Русе си е осигурил 56 млн. лева за осъществяването на важни инфраструктурни проекти.

Строители.бг