Начало Новини Църква на над 175 години се нуждае от спешен ремонт

Църква на над 175 години се нуждае от спешен ремонт

църква

Източник: cross.bg

Църквата „Св. Димитър“ в село Осиково, община Гърмен, която е на над 175 години, има опасност да рухне, ако спешно не бъде извършен ремонт. Пред няколко месеца в селото са създали църковно настоятелство, което заедно с християните и мюсюлманите в района събират пари, за да спасят църквата, за да я оставят на поколенията, съобщи БНТ.

Храмът „Св. Димитър“ в село Осиково е важен не само за християните, които са едва двайсетина, но и за мюсюлманите. На Гергьовден тук е пълно с вярващи, защото поверие гласи, че ако се преспи в църквата болният ще оздравее, а здравият ще намери добро.

„Като спят – сънуват, явява им се Света Богородичка ли е, те си знаят кой им се е явил – едни ти казват аз голямо подобрение получих“, сподели Тинка Грозева.

Храмът е ценен, казват местните хора, защото когато децата и внуците им идват на гости в селото от големите градове, където живеят, не пропускат да запалят свещичка за здраве. Ценни са и иконите от 19 век, прецизно изписани с миниатюрни детайли.

От местното църковно настоятелство обаче са обезпокоени, че могат да загубят църквата си, заради състоянието, в което се намира. Тези огромни цепнатани са на две от основните носещи стени на храма. Ако не бъде ремонтиран, има опасност да рухне.

„Тук са се раждали, кръщавали, венчавали, извършвали са се тайнства, изповед, причастия и всичко това събрано в едно не ни дава правото най-малкото на свещеника, а и на тези, които тука се захванаха да се възстанови храма, не ни дава правота да го оставим“, обясни отец Николай Давидов.
От църковното настоятелство вече са събрали близо 5 000 лева от дарения на хората за спасяването на храма.

С част от събраните пари до момента е изготвен проект, с който от настоятелството ще кандидатстват по програмата за развитие на селските райони. Докато това стане, обаче, трябват още средства, за да се укрепи поне частично храмът. Местните хора събират и литература за село Осиково и църквата, защото по думите им не знаят много за родното си място.

„Има възрастни хора, които живеят изселили са се по различни райони на България, а имат нещо в тях, което имат ценно за историята на самото село, на самата църква. Ние точно и това търсим“, добави Ангел Пасков.  Малкото християни, останали в този край, се надяват с помощта на добри хора да успеят да спасят храма си.