Начало Новини Трети британски ВЕИ проект с обществено финансиране

Трети британски ВЕИ проект с обществено финансиране

веи

Източник: greentech.bg

Иновативната онлайн платформа за зелено обществено финансиране на Острова Abundance позволява на хората да инвестират директно във възобновяеми енергийни проекти във Великобритания. Сега тя стартира най-новата си оферта – соларен проект в Кент.

Hoo Solar е мащабна наземна слънчева инсталация в Монктон, Кент, разработен от ирландската ВЕИ фирма BNRG. Сега Abundance се опитва да набере между 250 000 и 385 000 лири, за да рефинансира соларната инсталация – обещаваща 249,75kWp – по модела „аз те притежавам“. Чрез тази платформа инвеститорите могат да вложат малки суми – започващи от 5 лири – чрез закупуване на облигации за финансиране на проекти за възобновяема енергия.

Hoo Solar е третият проект на тази платформа, след като компанията миналата година стартира мисия „да демократизира“ финансите. Това е първият път, BNRG се стреми да повиши финансиране чрез пряко обжалване пред широката общественост.

„Ние сме много развълнувани да започнем един от нашите проекти за слънчева енергия за широката публика, така че много по-широка група от инвеститори могат да се възползват от финансовата възвръщаемост при производство на електроенергия от слънцето”, казва Дейвид Магуайър, директор на Hoo Solar. За BNRG пък това е само първата стъпка. Оттам си обещават още много такива проекти.

Общественото финансиране на проекти за възобновяема енергия се разглежда все по-често като добра алтернатива на банките. Както и при другите два проекта на Abundance, инвеститорите в Hoo Solar могат да печелят при очаквана норма на възвръщаемост средно между 6,3 – 7,0 на сто върху живота на облигационния заем, платими два пъти годишно за срока от 24 години и пет месеца. На самите ВЕИ разработчици пък това дава свежи ресурси и им позволява да реализират повече проекти едновременно.