Начало Новини Трансцендентни архитектурни стилове с тухли

Трансцендентни архитектурни стилове с тухли

Когато даден строителен материал дава възможност на конструкциите да издържат буквално векове наред, както го правят изпечените глинени тухли, не е изненадващо, че той ще бъде свързан с традицията. Mного от историческите сгради, които посочваме като любими забележителности, са построени с тухли! Тухлата е толкова преплетена с миналото, че днешните дизайнери все още често я избират, за да предадат традиционен стил – или поне познато усещане – дори в новите постройки.

Но приспособимостта на тухлите към различни стари и нови визии е това, което ги е превърнало във водещ строителен материал от векове, дори когато предпочитанията се променят и стиловете идват и изчезват.

Етикетирането на нещо като съвременна архитектура носи потенциален дебат, тъй като самият термин посочва липсата на определение за архитектурата на 21-ви век повече, отколкото описва един стил. Ясно е обаче, че изпечените глинени тухли остават основно присъствие в палитрата на дизайнера на 21-ви век. Не сте убедени? Вижте няколко примера.

Moody Center for the Arts към университета Райс получава високи оценки за иновативно използване на тухли. Избягвайки конвенционалните теми за зидария – където материалите с физическа или подразбираща се тежест са концентрирани в основата на конструкцията – дизайнът на Michael Maltzan Architecture повдига тухлата нагоре и дори я поставя хоризонтално, карайки я да „плава“. Тухлените горни етажи засенчват пътеките отдолу, в непосредствена близост до стъклените стени на партера, за да свържат два драматични елемента на дизайна в противоположните краища на конструкцията.

Друго съвременно използване на тухла виждаме при сградата на Академията по математика и наука на Д-р Хорхе Прието в квартал Белмонт-Крегин в Чикаго. Тук, проектиращият архитект SMNG-A Architects създава измамно проста структура със слоеве фина красота, които се разкриват при проучване. Структурата се възприема като единична маса от зидария, благодарение на нейната проста геометрия, меки вариации на цвета на тухли и неконтрастен хоросан. Но по-внимателният поглед към сградата на Академията, разкрива обмислени подробности. Дълбоко вградените отвори за прозорци на западната кота придават дълбочина на иначе праволинейните фасади и подчертават масата на сградата, докато хвърлят представителни сенки.

Универсалността на тухлите е показана, когато архитектурната фирма ODA New York беше предизвикана да създаде модерна жилищна сграда, която да се впише в традиционен квартал от стария свят. При проектирането на сградата в историческия квартал Трайбека в Манхатън, ODA използва тухлени форми по поръчка като израз на миналото на квартала. Извитите детайли на специалните тухлени форми не само напомнят за чугунените характеристики на близките строежи, но и придават мащаб на новата, по-голяма сграда, така че да се впише по-добре сред довоенните си съседи. Според ODA, „древен материал, който се поддава на вечен дизайн, използваната тук тухла наподобява дълбочината и декоративния характер, създадени от чугунените фасади и техните шарнирни колони.“ Проектът включва 23 персонализирани тухлени форми и специални зидани котви.

И накрая, тухлата напълно размива границите между стар и нов стил в Spears School of Business в Държавния университет в Оклахома. Архитектът на проекта Ранд Елиът призова до голяма степен традицията на джорджианската архитектура, използвайки истински джорджиански принципи и истинска изпечена глинена тухла. Дизайнът, макар да се позовава на исторически стил, използва една от суперсилите на тухлите – способността да играе добре с различни съвременни материали.

В продължение на хилядолетия дизайнерите творчески използват безброй комбинации от текстури, цветове и размери на тухли, за да постигнат желания от тях вид. Оказа се, че най-традиционният аспект на тухлите е традицията на талантливи архитекти, дизайнери и строители да правят изненадващи неща с тях. Тази история продължава с архитектите на 21-ви век.